Efter fiaskot i Europaparlamentsvalet har Frankrikes president Emmanuel Macron utlyst nyval. Mitt under fotbollsturneringen – där Frankrike är favorittippade – ska över 48 miljoner välja ett nytt parlament.  

Pressen att ta hem guld är stor, inte minst på lagets största stjärna Kylian Mbappé. Men när han inför premiärmatchen gav en intervju blev många chockade över vad han valde att lyfta: valframgångarna för högerextrema Nationell samling, RN. 

Valet viktigare än fotboll

Mbappé tar ställning mot extremism och uppmanar fransmännen att tänka efter när de går och röstar Han har hela sin trupp bakom sig i uttalandet.  

”Valet är viktigare än vår premiärmatch.”

Det är viktigt att tänka på, säger stjärnan, och uttrycker en vädjande förhoppning om att stolt kunna representera Frankrike även framöver. 

Med Nationell samlings framgångar i EU-valet och det stundande nyvalet har han rätt i att Frankrike har mer än fotboll att tänka på. Extremhögern har medvind i hela landet med Paris som enda undantag. 

Liberal frihet – på riktigt

Inför fotbolls-EM sommar är förväntningarna på både dem och deras rekordsnabba, nyblivna Real Madridspelaren Kylian Mbappé enorm. 

Men Kylian Mbappé gör motsatsen till vad som förväntas. Han uppmanar till att reagera och ta ställning emot den utveckling han menar är farlig för Frankrike och fransmän. 

Det franska landslaget tar ställning för en annan frihet än den Tidöpartierna i Sverige står för och Marine le Pens Nationell samling i Frankrike vill sälja på folk. I stället slår de ett slag för de värderingar som en gång i tiden faktiskt var ledstjärna för liberal politik, inte minst i Frankrike. 

Vägrar landslaget om le Pen vinner

Kylian Mbappé säger sig inte vilja representera Frankrikes landslag om extremhögern tar över.  Det är ingen liten sak att vare sig säga eller göra inför ett mästerskap så påkostat och bevakat som fotbolls-EM. 

Och han har rätt i att reagera. De samhällen som historiskt lyfts som lyckade exempel, även i historieböckerna, är nämligen inte dem som leds av auktoritära galningar, hur marknadsliberal deras ekonomiska politik än må vara. Samhällen där människor spelar roll och där man till slut ändå landar i att något mer än anarkokapitalism behövs för att bygga ett lyckat samhälle. 

I tider då högern tar stöd av ytterhögern och går emot en alltmer auktoritär riktning och även socialdemokratin verkar röra sig ditåt hade vi i Sverige behövt en liberal motståndsrörelse som står pall. 

Lågt lagd ribba

I stället är det en ung fotbollsspelare som säger det många fler faktiskt borde både vilja och orka säga. Mbappé fattar det vissa ”liberala” tänkare verkar missa och står upp för de västerlänska demokratiska värden som många nu desperat verkar vilja appropriera. 

Ribban må vara lågt lagd men i tider som dessa får man ta det man får. 

Och extremism är farligt, även om den stundtals kan vara effektiv för att få ministerposter eller för att avreglera järnväg, apotek och sjukvård. Att inse den faran är det minst man kan begära av högern – både i Frankrike och i Sverige.