Ambulanser och eldrivna taxibilar är de enda fordonen som kör på Färöarna för tillfället, rapporterar Jyllands-Posten. Kollektivtrafiken ligger nere och invånarna kan inte få inte tag på drivmedel. 

Mathyllorna gapar tomma

I ögruppens matbutiker ekar samtidigt hyllor tomma – frukt, grönsaker, ägg, mjöl och frysvaror är bristvaror. Dessutom har en del skolor och förskolor har stängt ner då sophämtningen stannat av.     

Skälet till ovanstående stavas storstrejk. Sedan den 14 maj strejkar 5 000 arbetare på Färöarna – det motsvarar runt 10 procent av hela befolkningen. 

Det är fyra fackförbund som har gått ut i strejk och bland medlemmarna finns fabriksarbetare, städare, busschaufförer, byggarbetare, väktare och sjukvårdspersonal, rapporterar Local.fo.   

”Pågår en maktkamp”

Konflikten handlar om löneökningar. Flera kollektivavtal gick ut den 1 maj och förhandlingarna om nya avtal har strandat. 

– Det finns inget tydligt svar på vad strejken, som är den mest omfattande på länge, kommer resultera i. Vi måste gå tillbaka 20 år för att se något liknande. Det pågår en maktkamp mellan arbetstagare och arbetsgivare, säger Súsanna Olsen, lektor i samhällsvetenskap vid Färöarnas universitet, till Jyllands-Posten. 

Enligt henne kommer konflikten pågå minst 14 dagar till.