Magdalena Andersson: ”Ska vi få igenom mer vänsterreformer så måste LO leverera fler röster till Socialdemokraterna”
Magdalena Andersson vill inte sätta ner foten gällande vare sig arbetstidsförkortning eller karensavdraget. Men hon lovar vänsterreformer om LO hjälper S att vinna valet.
Det var tydligt vilka Magdalena Andersson höll tal för under LO-kongressens sista dag. Framför sig hade hon kärntrupperna i vilka hon ville ingjuta mod, hopp och energi.
“Ni förtjänar respekt“
Hon hyllade särskilt LO-medlemmarnas insatser under pandemin.
– Under avtalsrörelsen säkerställdes rimliga löneökningar, samtidigt som ytterligare inflationshot kunde avvärjas. För det förtjänar ni respekt, sade hon och fortsatte:
– Men det möttes inte upp av Sverigedemokraterna och regeringen. De valde att inflationsskydda höginkomsttagare i stället för vanligt folk. De höjde inte barnbidragen eller underhållstöden till välfärden. I stället sänkte man skatten med 13 miljarder för de alla rikaste.
Behöver vänstermajoritet för nya reformer
Efter talet fick Arbetet en enskild intervju med partiledaren. Hon säger sig se fram mot samarbetet med den nya LO-basen Johan Lindhom – en man hon redan känner väl genom arbetet i Socialdemokraternas partistyrelse.
Johan Lindholm kallas ibland radikal. Skapar valet av honom en större press på partiet att leverera reformer från vänsterkanten?
– En förutsättning för att vi ska kunna leverera vänsterreformer är att vi inte har en högermajoritet i Sveriges riksdag.
– Jag blev ju hotad med misstroendevotum när vi la fram fullt rimliga skatteförslag som innebar att de med högst kapitalinkomsterna skulle bidra lite mer. För att vi ska få igenom mer vänsterreformer måste LO helt enkelt leverera fler röster till Socialdemokraterna.
Ibland sägs det att maxtaxan i förskolan var den senaste breda samhällsreformen som kom arbetarväljare till gagn. Det är över 20 år sedan. Vad tänker du om det?
– Det beror på vad man menar med en bred reform. Men vi pratar nu om att städa upp i marknadskaoset. Det är klart att det skulle betyda mest för vanliga löntagare i Sverige att få tillbaka en välfärd som fungerar igen.
– Sen gick vi till val 2018 på familjeveckan. Hade den blivit verklighet så hade den betytt mer för LO-yrken än för akademiker som ofta redan har sex eller sju veckor.
I går ställde Johan Lindholm en direkt fråga till dig gällande karensavdraget. Ta bort den här ”orättvisa klasslagstiftningen” sa han. Vad är ditt svar?
– Även före pandemin så fanns det ju en orättvisa mellan de som kan jobba hemifrån och de som måste göra jobbet på jobbet. Den orättvisan förstärktes efter pandemin.
– Vi gick till val 2022 på en miljardreform just för att skapa ett rättvisare karensavdrag. Sen kan man diskutera exakt hur det genomförs på bästa sätt.
Arbetstidsförkortning är i ropet. LO-kongressen säger nu att det fortsatt är avtalsvägen som är första prioritering. Hur påverkar det Socialdemokraternas inställning?
– Vi har en fristående arbetsgrupp som jobbar med frågan. De har säkert också den här diskussionen – vad är lämpligt att göra lagstiftningsvägen och vad är lämpligt att göra avtalsvägen?
– Det är en viktig diskussionen. Pandemin har precis som vad gäller karensavdraget synliggjort den här orättvisan. De som jobbar hemma slipper tiden det tar att pendla, och kan slänga in en tvättmaskin på lunchen. Men att underlätta vardagspusslet för vanliga familjer är ingen ny fråga för oss Socialdemokrater. Familjeveckan är ju ett exempel på det.
Det är regeringspartierna, Sverigedemokraterna och näringslivet som vill se en minskad facklig-politisk samverkan – just för att det skull gynna dem.
I talet idag citerade du Hjalmar Branting och säger att LO och S är grenar på samma träd. Samtidigt minskar det ekonomiska bidragen från förbunden till Socialdemokraterna. Stödet för S har också sjunkit bland LO-väljare. Hur stark är relationen i dag?
– Det är en väldigt stark relation. Den facklig-politiska samverkan är grunden i styrkan som finns i den samlande arbetarrörelsen. Det är via den som vi har kunnat bygga det Sverige vi har, med vår välfärdsstat, med schyssta löneökningar, men också faktiskt ett framgångsrikt näringsliv.
– Det är regeringspartierna, Sverigedemokraterna och näringslivet som vill se en minskad facklig-politisk samverkan – just för att det skulle gynna dem. Champagnekorkarna skulle poppa på Svenskt Näringslivs högkvarter om samarbetet minskade.