Klockan 02:00 natten till lördag kände sig LO:s valberedning klar. Då hade de beslutat att föreslå Byggnads ordförande Johan Lindholm till LO:s nästa ordförande. 

De tre tidigare nominerade träffades tillsammans med Johan Lindholm för att känna av om förutsättningar fanns för ett gott samarbete. Och gav sitt klartecken.

Beslutet förankrades med LO:s medlemsförbund på morgonen och valet skedde sedan vid lunchtid.

– Vi hade väldigt kort tid på oss och det har varit krävande, men vi kände att det inte skulle bli lättare att skjuta fram frågan, säger Tomas With, valberedningens ordförande strax efter att den nya LO-ledningen valts. 

– Organisationen har visat sig från sin bästa sida i den här situationen. Alla har hjälpt till för att hitta en lösning som vi tycker är väldigt bra och som alla sluter upp bakom.

”Stort antal nominerade”

Det var i torsdags kväll som valberedningens första kandidat till ordförandeposten Pim van Dorpel, plötsligt meddelade att han inte längre var beredd att ta uppdraget på grund av personliga skäl.

Vilka skäl det rör sig om vill Tomas With inte kommentera, men han säger att han fick beskedet på onsdag kväll. Han försökte då se om det gick att lösa med Pim van Dorpel, men på torsdagen stod det klart att valberedningen behövde hitta en ny ordförandekandidat. 

Valberedningen samtalade med samtliga LO-förbund och fick in nomineringar till ordförandeposten före klockan 18 i går, fredag.

– Det var ett stort antal nominerade, ja eller i alla fall ett antal. Alla ville hjälpa till och lämnade namn, säger Tomas With.

Lång facklig erfarenhet

Att valberedningen till sist landade på Johan Lindholm sent i natt beror mycket på hans långa och breda fackliga erfarenhet från Byggnads på olika nivåer. Det handlar om allt från lokala uppdrag, till lång tid som förbundsordförande och internationella fackliga uppdrag.  

Men han har också andra mer personliga kvaliteter som gör honom lämplig, enligt Tomas With. som lyfter att han till exempel är bra på att nå ut med sitt budskap både i paneldebatter, i tal och i medier.

– Han är rakt och tydlig. Han lyssnar och tar in synpunkter även när han själv har en annan åsikt, säger Tomas With.

”Stått upp för sina medlemmar”

Johan Lindholm och Byggnads har inte alltid delat LO:s syn i viktiga frågor. Bland annat har Johan Lindholm kritiserat det nya huvudavtalet och ifrågasatt industrinormen i lönebildningen. Tomas With ser inte det som något problem. 

– Han har stått upp för sina medlemmar som Byggnads ordförande. Nu kommer han att stå upp för LO:s medlemmar. Uppdraget är ett annat, och det är han, och resten av ledningen mycket medvetna om.