I det nybyggda, modernt designade och guldfärgade bostadshuset ”Guldhuset” i Nacka har det för ovanlighetens skull byggts hyresrätter.

Här är inte bara fasaden guldfärgad. Guldmotivet går igen i varje lägenhet och finns till och med i toalettskyltarna.

– Vi har velat få en hotellkänsla, berättar fastighetsbolagets kommunikationsansvarig när hon visar heltäckningsmattorna i husets korridorer.

Tyvärr är Guldhuset i Nacka i all sin glans en del av den allt tydligare inkomstskiktning i boendet som drabbat både bostadsrätter och hyresrätter.

Månadshyran är från 10 400 kronor för en etta och uppåt.

Så vem har egentligen råd att bo här?

Byggandet tvärnitade

Att stora delar av svenska folket utestängs från en egen bostad är en utveckling som omsorgsfullt har mejslats fram genom politiska beslut under decennier, alltifrån utförsäljningarna av allmännyttans bostäder till dagens byggkris.

För en tid sedan visade dessutom en utredning av byggkonsultbyrån Tyréns, utförd på Hyresgästföreningens begäran, att denna utveckling har varit mycket medvetet framprovocerad.

Politiska och ekonomiska beslut har tagits för att medvetet hålla nere på bostadsbyggandet och blockera nybyggnationer, tvärs emot vad folk tror, visar utredningen.

De stora vinnarna på denna strategi har varit höginkomsttagare och de som redan äger sina bostäder.

De stora förlorarna är låginkomsttagare och ungdomar ur arbetarhem.

Beslut som bekräftar denna bild är till exempel att den M-KD-budget som röstades igenom för 2019, den budget som gick till historien som en ”servettskiss”, hade noll kronor i statliga investeringsstöd.

Noll.

Allt investeringsstöd var utraderat och bygget av tusentals nya lägenheter fick därmed tvärstoppas när de utlovade pengarna till byggena försvann.

M, KD, SD, L och C ville helt enkelt inte att några nya bostäder skulle byggas.

Bostadsmarknaden allt mer amerikansk

2023, med en ny konservativ majoritet i riksdagen, beslöt Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson så att investeringsstöden till hyresrätter skulle avskaffas helt och för evigt.

Och vår nya bostadsminister Andreas Carlson (KD) stängde det sista investeringsstödet den 31 december 2023, samtidigt som han föreslog nya utförsäljningar av de lägenheter som finns kvar hos allmännyttan.

Nybyggnationen av hyresrätter blockerades effektivt och vi har nu sett hur nybyggnationen rasar brett över hela landet.

Situationen har ytterligare förvärrats av inflationen och byggbranschens kris – något som obegripligt nog inte heller har fått regeringen att agera.

Bostadsbristen trissas därmed upp ytterligare och bostadsrätterna kommer att bli ännu dyrare, en utveckling som Tidöpartierna uppenbart emotser med tillfredsställelse.

Bostadsmarknaden i Sverige är därmed på väg mot en tydlig amerikanisering.

I USA bor arbetare allt längre ifrån sina jobb och restiden till jobbet är får många lika lång som arbetstiden.

Så länge arbetarna över huvud taget har ett hem.

De som inte har råd får flytta

I USA blir det nämligen allt vanligare att lågavlönade i traditionella arbetaryrken flyttar till en husvagn eller en bil nära arbetsplatsen för att kunna ha kvar sina jobb.

Det är i skenet av denna utveckling som Nacka kommuns satsning på Guldhuset blir intressant.

Tvärs över gatan från Guldhuset ligger nämligen shoppingcentret Nacka Forum.

Här jobbar Handelsanslutna, här jobbar arbetare som är medlemmar i Hotell och restaurang.

Men de kan inte gå över till hyresrätterna tvärs över gatan när de ska hem.

De tvingas ut, långt bort.

Denna effekt har Nacka kommun med oförställd tydlighet själva skrivit om i kommunens ”Riktlinjer för bostadsförsörjning 2022 – 2026”.

Med självklar ackuratess lyfter tjänstemännen in begrepp som ”att skapa flyttkedjor”, vilket är högerpolitikers sätt att säga att de som inte har råd får flytta någon annanstans.

”Nyproducerade hyresrätter innebär oftast för höga kostnader för att kunna vara ett rimligt alternativ som första bostad, men de hjälper till att skapa flyttkedjor, som i sin tur kan göra hyresrätter med lägre kostnader tillgängliga. De hyresrätter som på detta sätt blir lediga kommer även andra grupper med lägre betalningsförmåga tillgodo.”

Men vart ska de då flytta?

Arbetare får bo i bilar

Kopplar vi ihop de indragna investeringsbidragen och Guldhuset i Nacka med de regeländringar som regeringens produktivitetskommission lade för en vecka sedan ser vi nästa steg i klasskiktningen.

Produktivitetskommissionen föreslår nämligen att byggherrar ska få bygga bostäder med usel standard. Men dessa andra klassens bostäder kommer definitivt inte att byggas i stadskärnor eller i Djursholm eller i Askim.

De som har råd kommer att bo allt bättre medan arbetare kommer att bo allt sämre och allt längre från sina arbeten.

Tills vi är framme vid den tidpunkt där arbetarna enligt amerikansk förebild får flytta in i en begagnad bil nära jobbet.

Priset för en p-plats i Forumgaraget under Nacka Forum är för övrigt 1 500 kronor i månaden.