Den 17 november 2022 mördades en 19-årig kvinna på ett privatägt LSS-boende i Enköping. Verksamheten, som drivs av vårdbolaget Serigmo Care, hade varit öppet i ungefär tre veckor när kvinnan mördades av en 21-årig man som bodde där, skriver Kommunalarbetaren.

Sedan dess har en åklagare utrett om arbetsgivaren har gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Nu står det klart att verksamhetschefen på LSS-boendet, den kvinna som är skriven som föreståndare, frikänns från misstankar om arbetsmiljöbrott.  

Varför åklagaren har lagt ned misstankarna mot verksamhetschefen är inte känt eftersom förundersökningssekretess råder. KA har sökt åklagaren för en kommentar. Beslutet kan överklagas fram tills senast den 18 april.  

Om det finns fler misstänkta än verksamhetschefen i utredningen om arbetsmiljöbrott är okänt i dagsläget. Åklagaren Jennie Nordin har tidigare sagt till KA att besked om eventuellt åtal kan komma i slutet av april.

Företaget har krävts på 100 000 kronor

Den 19-åriga kvinnan var helt ensam på arbetsplatsen när hon mördades av vårdtagaren. Mannen har erkänt att han hämtade en kniv i det gemensamma köket och knivhögg henne till döds. I februari 2023 dömdes mannen till rättspsykiatrisk vård.  

Sedan mordet inträffade har Arbetsmiljöverket gjort flera inspektioner på LSS-boendet. En slutsats är att det har funnits brister i arbetsmiljöarbetet. Myndigheten har krävt att företaget betalar ett vite på 100 000 kronor.  

Orsaken är att det till exempel saknats uppgifter i dokumentationen om hur risker i arbetet ska åtgärdas. Dock håller Serigmo Care inte med om det. Därför kommer ärendet att prövas i Förvaltningsrätten i Stockholm, men ännu finns det inget datum. 

Artikeln är tidigare publicerad i Kommunalarbetaren som tillsammans med Arbetet och sex andra titlar ingår i LO Mediehus.

Lyssna på Arbetets podd om fallet