Höjda kostnader för vård – för att du inte ska gå till vårdcentralen
SVTs granskning visar att cirka hälften av landets regioner höjer patientavgifterna. En politik som spär på ojämlikheten, skriver Arbetets ledarskribent.
Det är ansträngt läge för svensk välfärd. Pengarna räcker inte till, storvarsel väntar och personalen tvingas jobba så hårt att många inte orkar med.
Nu höjer regioner på flera håll i landet även patientavgifterna. 10 av 21 regioner höjer avgifterna för ett besök på vårdcentralen, 11 av 21 för besök på akuten. Det rapporterar SVT Nyheter efter en granskning.
I region Jämtland Härjedalen kostar det nu 400 kronor att besöka en vårdcentral, en höjning med hela 25 procent. Anna Granevärn är hälso- och sjukvårdsdirektör i Jämtland Härjedalen och säger att höjningen är en del i de åtgärder som har vidtagit utifrån regionens ansträngda ekonomi.
Dyrast akutvård i Västernorrland
Dyrast att söka akutvård är det nu i Västernorrland som kommer att ta ut en avgift på hela 600 kronor per besök.
Ursäkterna till att höja kostnaderna för akutvård är många. Den absolut mest cyniska ger regiondirektören i just Västernorrland, Åsa Bellander. Hon menar att man inte höjt avgiften av ekonomiska skäl, utan för att styra patienter till rätt vård då för många söker fel sorts vård.
Men försök att få en tid på din vårdcentral. Har du tur ringer du vid rätt tid och du kommer fram. Kommer du inte fram får du prova igen nästa dag. Kommer du fram men inte är bland de första i kön, kommer du med all sannolikhet få en uppmaning att försöka igen nästa dag.
Den som sökt fel vård kommer inte att få träffa en läkare på akuten. Den som tror att en kostnadsökning på 50 kronor ska få folk att tänka om förstår varken hur människor fungerar eller hur systemfelen i vården ser ut.
Inte alla blir ersatta
Men kostnadsökningarna får effekt, i alla fall för vissa. Den som är med i facket kan få sitt besök i akutvården ersatt. Vissa har det på pränt rakt i kollektivavtalet, andra får den genom sina medlemsförsäkringar.
Men inte alla. Och för den som inte arbetar, till exempel pensionärer och arbetssökande, är det bara att öppna portmonnän.
Vissa erbjuds även att lämpa över kostnader för ett besök på vårdcentralen, och i många fall även läkemedel, på sina arbetsgivare. Den lyxen har inte majoriteten av LO-förbundens medlemmar. Kollektivavtal eller lokala överenskommelser är bra för den som omfattas men visar ännu en gång att arbetarna halkat efter.
Har du otur och drabbas av sjukdomsfall inom familjen kan du behöva stå för hela kostnaden för vård innan högkostnadsskyddet kickar in. 1 400 kronor är stora pengar för många svenskar. Särskilt när inflationen gräver hål i plånboken.
Borgerlig vårdpolitik drabbar vanligt folk
Höjningen av patientavgifterna kan politiker och tjänstemän så klart hitta ursäkter till. Men effekterna av dyrare vårdbesök får som vanligt de som har allra minst tugga i sig.
Ett par hundralappar känns nämligen bara för dem som saknar dem. För den föräldralediga, den sjuke, den pensionerade, den lågavlönade.
Problemen med svensk vård är många. Den är svårnavigerad och nu även dyr. Att det pumpas ut vinst till en mängd privata aktörer verkar ingen vilja diskutera. I stället ska vanliga svenskar späkas in i ”rätt” beteende och betala mer.
Och de som har minst ska ännu en gång straffas mest. En vård som varken är jämlik eller rättvis. Så blir det med en borgerlig vårdpolitik utan vare sig idéer eller ambitioner att göra livet enklare för vanligt folk.