Hockeylaget Färjestads avtal med Karlstad kommun har varit en snackis i Karlstad sedan politikerna fattade beslut om att förlänga det, vilket de gjorde i mitten av december, rapporterar Kommunalarbetaren.

Bakgrunden är att den lokala hockeyarenan (som behövde helrenoveras) såldes av kommunen till Färjestad år 2000.

På det viset slapp kommunen kostnaderna för ett nybygge och man slöt i stället ett ”sponsoravtal” som förlängts i omgångar. För 2024 ger avtalet drygt 10 miljoner kronor till laget.

Lokaltidningarna har fyllts av upprörda insändare och nu senast är det fackliga ombud från Kommunal och Sveriges lärare som reagerat i SVT.

”Sticker i ögonen”

Kommunalarbetaren ringde upp Carolina Falk, sektionsordförande för vård och omsorg i Karlstad:

– Det här sticker medlemmarna i ögonen. Vi får hela tiden höra att vi kostar och att det inte finns budget, och så läser man om det här. Ett liknande avtal för oss hade möjliggjort långsiktiga satsningar på till exempel arbetstidsförkortning eller att ta bort delade turer. Pengarna hade kunnat ge oss bättre arbetsvillkor. Och inom skolan vet jag att det diskuteras neddragningar.

Pengarna kommer från olika budgetar och kommunen säger att den här modellen är mer lönsam?

– Så kan det vara, men det handlar om väldigt mycket pengar och samtidigt känner man: vad gynnar det oss då? Kommunen har en egen loge som de betalar hundratusentals för. Vilka får ta del av den? Det känns inte bra när man vet att pengarna behövs på andra ställen, säger Carolina Falk. 

Över 50 miljoner på fem år

Avtalet ger hockeylaget Färjestad 8,9 miljoner kronor per år de kommande fem åren. Därtill betalar kommunen 330 000 kronor per år för en egen loge i hockeyhallen, som kan nyttjas av personer i politiska nämnder, bolag och från stadshuskontoret.

Summorna kommer att indexeras under kommande år, vilket betyder att de räknas upp. 

Två av kommunens bolag ger dessutom egna pengar. Karlstad energi runt 880 000 kronor per år och Karlstad Airport 75 000 kronor per år. Sammantaget blir det över 50 miljoner kronor över fem år.

”Blir billigare för kommunen”

Enligt kommunalrådet Anders Tallgren (S) är avtalet som slöts år 2000 med Färjestad mer lönsamt än alternativet:

– Det blir billigare för kommunen att ha det här avtalet med Färjestad. Innan försäljningen tittade vi på vad det skulle kosta att renovera och sedan ha driftskostnader och landade i stället i den här modellen. 

Hur bemöter du personalen i verksamheterna som ändå reagerat på de höga summorna?

– Just nu är det ett tufft ekonomiskt läge, både för kommunen och för enskilda, så jag kan förstå att man reagerar om man inte har hela bilden.

Artikeln är tidigare publicerad i Kommunalarbetaren som tillsammans med Arbetet och sju andra titlar ingår i LO Mediehus.