Hydro Extrusion i Vetlanda har varslat 20 anställda om uppsägning därför att IF Metall har satt företagets tillverkning av delar till Teslabilar i blockad.

Men IF Metall har erbjudit sig att betala konfliktersättning för de anställda vars arbete berörs av blockaden, så att Hydro Extrusion slipper lönekostnaderna så länge konflikten pågår.

Givit erbjudandet till samtliga

Och samma erbjudande har IF Metall givit samtliga företag som påverkas av blockaden mot Tesla, enligt förbundets avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

– Vi har sagt till alla de bolag som vi har satt i blockad: Om ni får övertalighet på grund av vår blockad, så hör av er till oss. Vi kan lösa det genom att betala konfliktersättning.

Att facket betalar för sina stridsåtgärder är inte det normala, eller hur?

– Nej, det vanliga är ju att arbetsgivaren lägger en spegellockout på den verksamhet som berörs av blockaden. Då tvingas vi med automatik att ge medlemmarna konfliktersättning. Men nu har vi sagt: ”Ni behöver inte varsla om lockout. Blir ni lidande, så är vi beredda att betala konfliktersättningen.”

Att Hydro Extrusion ändå säger upp anställda beror på att de vill sätta press på IF Metall, tror Veli-Pekka Säikkälä.

– Jag tror att de i sin tur är hårt pressade av Tesla.

Hydro Extrusions vd Jonas Bjuhr skriver i ett sms till Arbetet att ”sympatiaktionen från IF Metall dessvärre har irreversibel effekt på Hydro”, och att det tillsammans med en svagare marknad tvingar företaget att reducera bemanningen.

Det är inte säkert att produktionen kommer igång på samma nivå som förr så fort strejken avslutas, skriver Jonas Bjuhr. Strejken ”har långsiktiga konsekvenser och IF Metalls erbjudande om ersättning till lön i perioden med strejk löser dessvärre inte detta problem”.

”Urkasst av dem”

Samma dag som varslen lades skickade arbetsgivarorganisationen Ikem, där Hyrdo Extrusion är medlem, ut ett pressmeddelande där varslen på Hydro Extrusion tas till intänkt för att rätten till stridsåtgärder är för stor. En fråga som Ikem nu tar upp med arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg.

Veli-Pekka Säikkälä tycker att det är ”urkasst” av Ikem att ”peta i den svenska modellen”, som har gjort att Sverige har extremt få strejkdagar.

– På 1970- och 1980-talet sprang fack och arbetsgivare till politikerna i stället för att förhandla med varandra. Jag trodde att vi hade lämnat det bakom oss i och med det nya huvudavtalet

Sjöfart har attackerats

Tesla stoppar produktionen i sin fabrik i Berlin från och med den 29 januari och några veckor framåt, något företaget har förklarat med störningar då sjöfarten på Röda havet har attackerats. Men Veli-Pekka Säikkälä är övertygad om att blockaden mot Hydro Extrusion spelar in.

– Det finns ju bilföretag som inte stoppar produktionen på grund av det som händer på Röda havet. Jag tror att vår blockad har effekt.