H&M:s personalpolitik dödar i förtid
Att ha en otrygg anställning kan korta livet, skriver Arbetets ledarpraktikant.
Sömnstörningar. Huvudvärk. Illamående. Yrsel. I Handelsnytt berättar H&M:anställda Anne och Sussie om symptomen som kom efter företagets besked om hyvling och omorganisering.
De är bara två av över tusen personer som i och med omorganisationen fått förändrade kontrakt eller tjänster. Betydligt färre arbetstimmar, nya osäkra anställningsformer.
Beskedet tvingade närmare 900 personer till en tjänst med betydligt lägre månadslön. För några så mycket som 9000 kronor mindre i månaden.
Nu kan en fjärdedel av de drabbade inte längre leva på sin lön. I USA talar man om working poor. Du har ett jobb, men du är ändå fattig. Ett ovärdigt samhällsfenomen som blir allt vanligare på svensk arbetsmarknad.
Vad händer nu med H&M:s anställda? Och om tio år, om trettio? Om vi lyssnar på forskarna är svaret dystert.
Otrygg dör i förtid
I en nyutkommen studie från Karolinska Institutet har data från drygt 250 000 arbetare, insamlade under de för svensk arbetsmarknad omvälvande åren 2006 – 2017, studerats. I studien framkom ett tydligt samband. Människor med otrygga anställningar riskerar inte bara ökad ekonomisk utsatthet, de riskerar att dö i förtid.
Sambandet är starkare än vad någon av forskarna kunnat föreställa sig. En medarbetare med en osäker anställning löper 20 procent större risk att dö i förtid än en kollega med fast anställning.
Från forskningsresultatet fylls nya luckor in i historieskrivningen om vad som egentligen hände de av forskarna studerade åren, de så kallade Reinfeldt-åren. När en nyvald och segerviss alliansregering trädde in på regeringskansliet med pennan i högsta hugg.
Den, i Fredrik Reinfeldts mening, utdaterade arbetsrätten skulle moderniseras. Trösklar skulle sänkas. Arbetslöshet bekämpas. Med några snabba drag ritades kartan för den svenska arbetsmarknaden om.
När allmän visstidsanställning infördes 2007 möjliggjorde man en anställningsform som kom att forma en hel generations syn på arbete. Ungdomar började sova med mobilen under kudden, för tänk om man blev inringd.
Räknar Reinfeldt får?
Anställningsformen bidrog till att Sverige fick en boom av bemanningsföretag vars hela affärsidé vilar på att den anställde inte vet om den får jobb för dagen. Det visade sig vara mycket lukrativt. Även för H&M. I april i år började de ersätta fast anställda, vars arbetstid hyvlats, med anställda från bemanningsföretag.
Anne vittnar om stressen hon känt.
– Man har mått så himla dåligt längs vägen och undrat: när går man in i väggen? Jag har grinat mig till sömns.
Ligger också vår före detta statsminister Fredrik Reinfeldt och försöker räkna får under vargtimmarna? Med stigande puls när insikterna från forskningsresultaten landar?
För nu vet vi svart på vitt. Den arbetsmarknad hans regering formade gör att människor dör i förtid.
Den insikten borde hålla fler vakna om natten.