Hur ser du på hur konflikten mot Tesla i Sverige har utvecklats?

– Det är galenskap. 

Detta är den enda kommentaren Elon Musk faktiskt har gjort angående strejken. Kommentaren lämnades till ett inlägg på X som handlade om att posten inte delar ut registreringsskyltar till Tesla på grund av att postgången till företaget satts i blockad av Seko och ST. 

Bilfacket UAW i USA satsar allt mer på att organisera arbetare på Tesla. Hur ser du på det?

– Jag delar inte fackföreningarnas idé. Jag gillar inte att den skapar någon sorts herrar och bönder-grej. Det skapar självklart negativitet i företag. Det är många på Tesla som gått från att jobba vid löpande bandet till ledningen. Vi har inga herrar och bönder, alla äter vid samma bord och parkerar på samma parkering. 

– Om Tesla organiseras fackligt är det för att vi förtjänat det och för att vi misslyckats på något sätt.

Elon Musk besvarar frågan under en utfrågning på scen i New York på en konferens arrangerad av New York Times den 29/11. Han säger vidare att de anställda inte behöver facket, eftersom Tesla är en schysst arbetsgivare som satsar på att alla ska utvecklas och vilja stanna i företaget . Han Lyfter också att Tesla ger alla anställda aktier i bolaget.

Du har kritiserats för att försöka hindra Teslas anställda från att organisera sig i USA. Varför?

– Inget hindrar Tesla-teamet vid vår bilfabrik från att rösta fackligt. De kan göra det imorgon om de vill. Men varför betala fackavgifter och ge upp aktieoptioner för ingenting? 

Svaret är en tweet från 2018 om hur Elon Musk ser på fackliga försök att organisera bilarbetarna vid en fabrik i USA. Tweeten har kritiserats som ett hot om att fackmedlemmar ska förlora rätten till akteioptioner i Tesla, vilket Elon Musk har förnekat. 

Och här är frågorna Arbetet på riktigt har ställt till Elon Musk på hans egen plattform X, och som han valt att inte besvara:

Mr. Musk, could you please give us a comment on the ongoing Tesla strike in Sweden?

What is your view on the actions of Swedish trade unions?

Do you see any risk of the conflict spreading to other countries?

Why is it important for Tesla not to sign any collective agreements?