Inflationen stänger apotek på landsbygden
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson verkar inte bry sig om att 850 000 svenskar kan bli av med sitt apotek. Det är ju den ofelbara marknaden som bestämmer, skriver Arbetets politiska redaktör.
Ingen vill väl ha det som i Nordkorea.
En knaskommunistisk brutaldiktatur där en döing är president och där den enda tillväxten sker på kyrkogården och i arbetslägren.
Nej, så ska vi inte ha det.
Men Sverige är ändå lite som Nordkorea. Det brukar borgerliga politiker och opinionsbildare säga när de vill privatisera något och det var så man sa inför att man bestämde sig för att avreglera svensk apoteksmarknad för 20 år sedan.
Avreglering skulle bli fler apotek, billigare medicin och möjlighet att köpa huvudvärkstabletter på Hemköp.
Sedan gick det snabbt. Sedan 2009 är apoteken avreglerade och äntligen är det marknaden – inte staten! – som kränger mediciner till oss. Vi är lite mindre som Nordkorea, alltså.
Allt fler apotek stänger
I förra veckan berättade Dagens Nyheter att antalet stängda apotek ökat markant de senaste åren. Mellan januari och juli i år så lade hela 24 apotek ner.
Den boom av nya apotek som följde efter avregleringen är över. Myndigheten Tandvårds – och läkemedelsförmånsverket, TLV, bedömer att var tionde apotek har dålig lönsamhet eller går med förlust. Det är inflationen som spökar, förstås.
De mest sårbara apoteken ligger i storstäder – där en vansinnig överetablering av butiker som kallas apotek men som säljer tuggummin och hudkräm skett – och i småorter där det alltid funnits apotek och aldrig någon konkurrens.
Redan 2012 såg TLV att ”mycket få nya apotek öppnade i glesbygdsområdena” och att den dåvarande borgerliga regeringens mål om mångfald på apoteksmarknaden skulle bli svårnått.
Så vad säger den ansvariga ministern, sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD)? Just ingenting.
”I Sverige är det i grunden marknaden som styr vilket gör det möjligt för företag att etablera sig runt om i hela Sverige”, skriver hon till DN.
Jahaja. Men det har ju inte hänt? Mellan 2015 och 2022 öppnades 274 nya apotek i Sverige (samtidigt lade 161 ner verksamheten). 90 procent av de nya apoteken öppnades inom två kilometer från närmaste apotek. Blott ett nytt apotek öppnade mer en två mil från närmaste apotek.
När marknaden styr
När marknaden styr har vi också fått se hur privatägda apotek i hemlighet gömt stora belopp i skatteparadis, för att kunna tigga miljonsubventioner av staten.
När marknaden styr har det blivit svårare att få tag i receptbelagda mediciner.
När marknaden styr försämras arbetsmiljön och kundsäkerheten på apoteken.
När marknaden styr skenar priserna på läkemedel.
Nu ser vi hur en modell där marknaden ska se till att vi får den medicin vi behöver – men bara om det är tillräckligt lönsamt – kraschar i spåren av inflation, kostnadsökningar och en svag krona. 850 000 svenskar kan bli av med sitt apotek. Och den ansvariga ministern verkar inte bry sig.
Men vi har det i alla fall inte som i Nordkorea.
Och det är ju en tröst.