Det var natten till måndag som larmet kom. En person hade blivit påkörd av en dumper inne på LKAB:s område i Kiruna.

Det visade sig vara en 18-årig kvinna som blivit påkörd när hon var på väg att ta rast. Hon fördes till sjukhus där hon senare avled av sina skador.

Bara jobbat en knapp vecka

Senare framkom att kvinnan bara varit anställd i en knapp vecka när dödsolyckan skedde.

Enligt uppgifter till Expressen gick den lastbil hon vanligen körde sönder. Då skulle hon i stället lära sig att köra andra maskiner. Det var i samband med att hon lärde sig att köra dumper som olyckan skedde.

– Det är en fruktansvärd olycka. Det här är det värsta som kan hända vår verksamhet. Nu har vi vårt närmaste fokus på att ta hand om de berörda. Vårt fortsatta fokus är att ta reda på hur det här kunde hända, säger LKAB:s presschef Anders Lindberg.

Kvinnan arbetade som maskinförare hos en underentreprenör till BDX-företagen, som bland annat har transportarbeten och vägunderhåll inom LKAB:s industriområde.

”Föraren mår verkligen inte bra”

Fredrik Palmquist som är kommunikationschef på BDX vill inte uppge vilken underentreprenören är, men bekräftar att kvinnan och föraren som körde dumpern arbetade på samma företag.

Hur mår dumperföraren som var inblandad i olyckan?
– Verkligen inte bra. Vi har precis avslutat ett möte där vi har samlat personalen och gått igenom vad som har hänt, tillsammans med professionell hjälp. Vi har erbjudit samtalshjälp och annan hjälp till de som har varit närmast det hela, säger han till Sekotidningen.

Nu sker ett antal parallella utredningar av olyckan. LKAB och företaget där hon var anställd gör egna utredningar. Samtidigt utreder Arbetsmiljöverket och polisen vad som hänt.

Andra gången på fem år

Olyckan är den andra på bara fem år då en ung kvinna omkommit i arbetsplatsolyckor hos LKAB. För fem år sedan dog den 21-åriga Julia Markström efter att ett rostigt galler gav vika och hon föll fem meter.

Även hon var anställd hos en underentreprenör till LKAB, på företagets pelletsfabrik i Svappavaara.

Två chefer på LKAB utreddes för arbetsmiljöbrott den gången, men åtalets lades ner. Däremot dömdes LKAB till en rekordstor företagsbot på tre miljoner kronor för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och oaktsamhet.