IF Metalls tyska systerförbund, IG Metall, ger de strejkande Teslaanställda sitt fulla stöd.

– Tesla-arbetare kan lita på internationell solidaritet, oavsett om det är i Sverige, Tyskland eller USA. Jag uppmanar Tesla att omedelbart uppfylla de legitima kraven från Tesla-kollegorna i Sverige och skriva på ett kollektivavtal, säger Dirk Schulze, IG Metalls distriktschef i Berlin, i ett uttalande.

Problem på tyska Teslafabriken

IG Metall har självt haft en del duster med Tesla på företagets fabrik i Grünheide utanför Berlin. En fabrik med omkring 11 000 anställda.

Bland annat hävdar facket att personalbrist och alltför höga produktionsmål gör de anställdas arbetsbelastning ohållbar.

IG Metall framhåller också att det finns stora brister i arbetsmiljön. Något som bland annat visar sig i sjuktal på över 30 procent och ett stort antal olyckor i fabriken. 

Följer Teslastrejken med spänning

Därför följs IF Metalls strid mot Tesla med spänning av det tyska facket.

– Er kamp för bättre arbetsvillkor är även en kamp för era kollegor på Tesla i Grünheide. IG Metall står stadigt vid de svenska Tesla-kollegornas sida, säger Dirk Schulze.

Så sent som förra veckan lyckades de anställda driva fram en löneökning. Men trots det ligger lönerna på Teslafabriken en bra bit under medellönerna för bilarbetare i Tyskland, enligt IG Metall.

Just nu försöker facket värva medlemmar på fabriken och hoppas att det till slut ska bli tillräckligt tryck för ett kollektivavtal. 

– Arbetarna själva måste kräva ett kollektivavtal. Men om de vill ha det så står vi redo att förhandla om ett avtal, säger Markus Sievers, presstalesman för IG Metall i Berlin, till Dagens Industri.

Förbundet anklagar även Tesla för antifackligt beteende. Bland annat ska företaget ha bjudit in alla anställda till gratis lunch och ”en överraskning” samtidigt som IG Metall hade aktiviteter för de anställda på fabriken.