En musikblockad. Det tycker Musikerförbundets ordförande Karin Inde sammanfattar dagens utspel från hennes fack. 

Under tisdagen gick Musikerförbundet nämligen ut med att soundtracket till SVT:s nya historieprogram Historien om Sverige ska stoppas från att spelas i Teslabilar. 

– Nu vill även vi musiker visa att vi stödjer mekanikernas fight för att upprätthålla den svenska modellen. Det här är en fråga och konflikt som påverkar hela vårt samhälle, säger Karin Inde, Musikerförbundets ordförande, i ett uttalande. 

Ingen stridsåtgärd

Hon betonar att det inte rör sig om en stridsåtgärd, i stil med de varsel som lagts av flera andra fackförbund den senaste tiden.

I stället är det här ett krav som förbundet framförde under tisdagens förhandlingar med SVT och Sveriges Radio. Förhandlingarna rör planerna på att släppa ett soundtrack till tv-serien. Och kravet från facket framfördes då i sympati med de bilmekaniker som nu strejkar för att få till ett kollektivavtal på Tesla i Sverige.

– Vi vill inte att den här musiken ska gå att höra i Teslas mediaspelare. Där tillhandahålls ett antal appar. De vanligaste är Spotify, Tidal och Apple music, säger Karin Inde till Arbetet. 

Musiken finns alltså inte än. Och det är oklart om SVT och Sveriges Radio kommer gå med på kravet. 

Stoppas i Spotify

Enligt Karin Inde kan följden bli att musiken behöver stoppas i musikapparna helt och hållet, om inte appbolagen hittar ett sätt att blockera musiken just i Teslas mediaspelare. 

Riskerar inte det här att drabba fler än just Teslaanvändare?

– Jo. Det är en risk med detta. När man gör sådana här åtgärder är det svårt att undvika. 

I ett pressmeddelande skriver Musikerförbundet att kravet gäller tills dess att Tesla har tecknat kollektivavtal med IF Metall eller till dess att förbundet häver det.