Våldsvågen – Daniel stängde butiken när personalen hotades
Hot mot anställda från en person med kopplingar till gängkriget. Det ledde till att skyddsombudet Daniel Andersson stängde matbutiken Orienta i Borlänge. ”Vi tog med oss folk från Byggnads”, berättar han.
”Anställda på livsmedelsbutiken Orienta i Borlänge har mottagit hot från en person med nära släktband till arbetsgivaren och kopplingar till den gängkriminella miljön.”
Så sammanfattade fackförbundet Handels i onsdags den uppmärksamma stängningen av mataffären i området Tjärna Ängar efter att anställda hotats i en intern chattgrupp.
Hoten ansågs vara allvarliga. Och Handels regionala skyddsombud Daniel Andersson stoppade arbetet. Butiken stängdes och de anställda, varav flera fackmedlemmar, fick gå hem.
Men han var inte ensam när han åkte ut för att lägga ett så kallat skyddstopp, berättar han.
– Vi visste inte riktigt vad vi skulle mötas av i butiken så vi tog faktiskt hjälp av Byggnads som fick skicka med lite folk så vi var några extra. Det var ändå relativt lugnt skulle jag säga men mycket folk som jag inte egentligen tror hörde dit som dök upp, säger Daniel Andersson.
Sprängning i våras
De som driver butiken har också kopplingar till gängmiljön och P4 Dalarna har tidigare rapporterat om att de stått med på en fiendelista med koppling till gängkriget i Stockholmsområdet. Butiken utsattes för en sprängning tidigare i år.
Men polisen har till SVT Dalarna sagt att de inte ser någon koppling mellan de hotfulla chattmeddelandena och gängkonflikten.
För Daniel Andersson innebar den unika situationen flera utmaningar utöver det vanliga i rollen som regionalt skyddsombud.
– I normala fall överlämnar man en handling om vilka åtgärder arbetsgivaren måste vidta. Men i det här fallet befinner sig båda firmatecknarna utomlands, säger han.
Här fick han hjälp av fackens juristbyrå LO-TCO Rättsskydd med att förstå hur mycket man måste anstränga sig för att nå arbetsgivaren för att leva upp till kraven. Han fick ringa, sms:a och mejla och när arbetsgivaren svarade på mejl löste det sig.
Fortsatt stängt
En annan svårighet, berättar han, var att förstå vilka som jobbade i butiken. Ingen hade arbetskläder. På frågan hur många anställda de har svarar han mellan tio och femton.
Butiken är på fredagen fortfarande stängd. Daniel Andersson menar nämligen att flera av de krav som han ställt ännu inte är uppfyllda. Arbetsgivarna har gett personen som hotat de anställda tillträdesförbud till butiken. Men ännu finns ingen krisplan eller arbetsmiljöansvarig på plats, enligt Daniel Andersson.
– För en halvtimme sedan fick jag förslag på en arbetsmiljöansvarig – en 19-årig gymnasieelev som jobbar extra i butiken, säger han när Arbetet når honom under fredagsförmiddagen.
Vad tänker du om det?
– Det är helt fruktansvärt, hur kan man ens tänka tanken? Någon som går i gymnasiet och inte har en aning om vad det handlar om att ha ett arbetsmiljöansvar.
Hur mår de anställda?
– De är rädda, så klart. Och det blir inte bättre av att det sitter två ägare i Turkiet och ringer till dem och erbjuder dem att vara arbetsmiljöansvariga och utrymningsansvariga och allt möjligt. Det skapar ju också en rädsla för då försöker man sätta press på dem.
Hotbilden ökar
Daniel Andersson menar att Arbetsmiljöverket bollat tillbaka frågan för att de ska försöka lösa det lokalt.
– Nu hoppas jag att de jobbar på så att butiken kan öppna så fort som möjligt. Det finns inget självändamål från vår sida att butiken ska vara stängd.
På Handels centralt beskrivs händelsen som en unik situation som tyvärr inte väntas bli den sista. Ett säkerhetstänkande kring risker i det fackliga arbetet finns, betonar förbundets pressekreterare Fritjof Carlsson-Brandt.
– Vi har ett säkerhetstänk kring detta, men det är klart att det säkert behöver utvecklas. Många av skjutningarna har skett nära våra medlemmar. Ju närmare det här kommer våra medlemmar desto mer behöver vi som förbund närvara i frågan. Och då ökar också hotbilden.