De arbetade från morgon till kväll med att riva och renovera lägenheter. Lägenhet efter lägenhet, dag efter dag utan ledighet.

– Ofta sov vi på byggplatsen, vi lade bara ut kartonger och sov på golvet. Vi fick 500 kronor om dagen. Man hade lovat oss mycket mer, vi jobbade ju 12 till 14 timmar per dygn. Vi hade trott att det bara var våra egna som blåste oss, vi var så glada för att chefen var svensk. Fast han Kristian hanterade oss som djur. /…/ Han sa att han hade snackat med polisen, att han kände folk där. ”Och ni som är här illegalt, ni papperslösa, ni är ingenting” /…/ Han lovade hela tiden att han skulle betala, han lovade och lovade, men han betalade ingenting.” 

Utdraget är från boken Imperiets Barn, skriven av Liza Alexandrova-Zorina (Volante 2023). Boken kryllar av berättelser likt dessa, om exploatering av utländsk arbetskraft från tidigare Sovjetstater. 

År 2018 infördes en lag mot människoexploatering. Den innebär att det är olagligt att utnyttja människor för arbete genom tvång uppenbart orimliga villkor. För grovt brott är straffet upp till tio års fängelse. 

Dags att lagstiftningen används

Det är dags att den lagstiftningen används. Det behövs något mer än att de som arbetar riskerar att utvisas. Vi måste rikta udden mot de som skapar efterfrågan på slavarbete. 

Faktum är att många är fullt medvetna om de fruktansvärda villkor som finns på svensk arbetsmarknad. De rycker på axlarna och njuter av att det här var ju en billig och bra renovering. Sen blir de förbannade på invandring och kriminalitet och röstar på valfritt populistparti. 

Om ditt hus renoveras av människor som utnyttjas och du sedan gör en vinst på försäljningen, är du inte då medskyldig? 

Jo. Självklart är du det.  

Häleri och människoexploatering

Hälerilagen säger att den som köper en stulen cykel till ett orimligt lågt pris också är skyldig till brott. Samma princip borde gälla för människoexploatering. 

Om ett företag anlitar en underentreprenör, eller om en privatperson betalar för en husrenovering som utförs av slavarbetare, borde de också kunna dömas för människoexploatering. 

Att det här får fortgå i Sverige är helt sjukt. I Sverige, där vi slår oss för bröstet som ett av världens mest jämlika länder, bor vi i hus byggda av människor som exploateras och hotas med utvisning om de klagar. Som i praktiken fungerar som livegna gentemot sina arbetsgivare.

När det var fotbolls-vm i Qatar snackades det vitt och brett om migrantarbetarnas villkor och hur fasansfulla qatarierna var. Men här hemma pågår det varje dag, med vårt goda minne. Till och med Rosenbad har renoverats av illegal arbetskraft.

Nackas villaägare hade tänkt till

Om Nackas villaägare eller byggbolagens chefer hade riskerat fängelsestraff hade de nog varit jäkligt mycket försiktigare när de anlitar byggentreprenörer. 

Vissa kanske tycker att det här ställer för höga krav på konsumenterna och byggentreprenörerna. Men kan vi sätta motsvarande krav på den som köper en begagnad cykel för 2000, kan vi väl rimligtvis göra det för någon som renoverar en villa eller bygger ett hus för miljoner. 

Det är dags att sätta dit de som tjänar på att exploatera arbetare. Vidga lagstiftningen så att den som betalar för tjänsten eller anlitar entreprenören också kan dömas för människoexploatering, om de borde förstått att arbetare skulle utnyttjas. 

Då kan vi på allvar få ordning på vår arbetsmarknad.