Nichlas Rasmussen var 28 år när han en septemberdag 2017 som vanligt jobbade i frysrummet på Icas lager i Helsingborg.

– Jag stod bredvid trucken när något fick mig att titta upp. Ett 15 kilos kolli rasade från en pall och träffade mig i pannan, säger han till Handelsnytt.

Sedan är minnet suddigt. Kanske tuppade han av, kanske stapplade han själv ut ur frysen. Han skickades hem från jobbet, men det dröjde sex dagar innan han kom till läkare. Då konstaterades att två nackkotor var knäckta och ytterligare två var skadade.

Nichlas Rasmussen hade haft stor tur som inte blev förlamad. Men han var stel i nacken och hade mycket ont.

Åter till jobbet

Nu började en lång rehabilitering. Ett halvår var han helt sjukskriven medan han behandlades på sjukhus. Sedan var det dags att gå tillbaka till jobbet.

Att fortsätta arbeta med lagerplock var uteslutet. I stället fick han prova på olika administrativa uppgifter medan han var sjukskriven på halvtid: truckverkstaden, expeditionskontrollen, säkerhetsavdelningen.

I dag arbetar han på avdelningen för verksamhetsstöd, där han bland annat assisterar gruppchefer och driver projekt. Fortfarande på halvtid.

– Min arbetsgivare Ica har varit jättebra och låtit mig jobba efter mina förutsättningar, säger Nichlas Rasmussen.

Ersättning om du skadar dig på jobbet

Arbetsskadeförsäkring via Afa försäkring
Ingår i kollektivavtalet och ger bland annat ersättning vid olycksfall på jobbet.

Från Försäkringskassan kan du få tre typer av ersättning

  1. Sjukpenning. Betalas ut när du inte kan jobba för att du är sjuk. Ger cirka 80 procent av din inkomst upp till ett tak. Efter 180 dagar prövas din arbetsförmåga mot ”normalt förekommande arbeten” på arbetsmarknaden. Det kan innebära att du inte längre får sjukpenning.
  2. Sjukersättning. Betalas ut när din arbetsförmåga är nedsatt och alltid kommer att vara det. Ger cirka 65 procent av din genomsnittliga inkomst.
  3. Livränta. Betalas ut om du går miste om inkomst på grund av arbetsskada. Ger ersättning upp till 100 procent av din inkomst. Taket är i år (2023) knappt 400 000 kronor.

    Källa: Afa Försäkring, Försäkringskassan

Ändå finns smärtan där hela tiden. Nichlas har genomgått smärthanteringsprogram för att lära sig leva med kronisk värk.

– Jag har ständigt ont i huvudet, nacken och ryggen. Smärtan vandrar runt i hela kroppen. Jag har sömnproblem och svårt att koncentrera mig längre stunder. Efter fyra timmar på jobbet är jag helt slut.

Hans nya arbetsuppgifter är stimulerande, men Nichlas vardag är långt från det aktiva liv med terrängcykling och offpist-skidåkning som han levde före olyckan.

200 000 i ersättning

Arbetsskadeförsäkringen som följer med kollektivavtalet har gett Nichlas över 200 000 kronor i ersättning för medicinsk invaliditet.

Men trots det, och trots att läkare beskrev Nichlas situation, ansåg Försäkringskassans handläggare efter en tid att han inte längre behövde vara sjukskriven.

De avslog också hans ansökan om sjukersättning (förtidspension) trots intyg om att han kommer att få leva med besvären resten av livet. Myndigheten hävdade att det fanns arbeten som han skulle kunna klara att utföra på heltid.

­– Förra hösten var jag utförsäkrad och tvingades gå på a-kassa på den halvtid jag inte orkade jobba.

Efter en lång kamp med stöd av facket har Nichlas Rasmussen fått rätt till ersättning. Bilderna tagna utanför ICA Lager.

Hjälp av jurist

Hela tiden har Nichlas Rasmussen haft stöd och hjälp av skyddsombud och fackklubben på jobbet. Både med att anpassa arbetet på lagret och att stångas med Försäkringskassan om rätt till ersättning. Så småningom kopplade Handels in en jurist från LO-TCO Rättsskydd.

Ombudet Tom Aspengren hjälpte Nichlas att överklaga avslagsbeslutet i domstol – ända upp till Högsta förvaltningsdomstolen.

I väntan på att ärendet skulle prövas där skickade de in en ny ansökan. Då gav Försäkringskassan med sig. Plötsligt fick Nichlas Rasmussen rätt till både sjukersättning och livränta på halvtid ända fram tills han går i pension. Enligt Tom Aspengren är ersättningen värd 4,8 miljoner kronor. Nichlas är glad och lättad.

– En stor sten har fallit från mina axlar. Jag får 21 000 kronor varje månad. Jag slipper stressen över att inte kunna försörja mig.

Tacksam

Nichlas känner stor tacksamhet mot dem som funnits runt honom i hans kamp: skyddsombudet, fackklubben, ombudsmannen, juristen, arbetsgivaren. Och så klart familjen.

– Min sambo och min son har fått dra ett tungt lass när mitt humör svängt med alla motgångar. Nu kan jag äntligen andas ut.

Olyckan som gav Nichlas Rasmussen en livslång nackskada ska inte kunna ske igen. Efter händelsen har Ica monterat skyddsnät som ska förhindra att människor träffas av fallande kollin på fryslagret i Helsingborg. På övriga lager finns andra typer av skydd.

Försäkringskassan måste föreslå konkret jobb

En lagändring hade troligen avgörande betydelse för att Försäkringskassan till slut ändrade sin bedömning av Nichlas Rasmussens fall.

Sedan hösten 2022 måste Försäkringskassan vid sitt avslagsbeslut precisera vilken typ av arbete personen skulle kunna klara av. I Nichlas fall ansåg myndigheten att han kunde arbeta heltid som parkeringsvakt. Det tyckte inte hans juridiska ombud Tom Aspengren vid LO-TCO Rättsskydd.

Gå flera mil bland hala isfläckar och våldsbenägna felparkerare? Helt uteslutet för någon med svåra smärtor och skör nacke, argumenterade juristen med stöd av läkare. 

Då backade Försäkringskassan och beviljade Nichlas Rasmussen både sjukersättning och livränta.

Artikeln är tidigare publicerad i Handelsnytt som tillsammans med Arbetet och sju andra titlar ingår i LO Mediehus.