Delfin

Att delfiner som lever i fångenskap jobbar som artister i shower i djurparker är allmänt känt, liksom att de roar turister som betalar för att simma med dem. Men även USA:s försvarsmakt har arbetande delfiner. De har sedan 1959 tränats och använts till att upptäcka och markera undervattensminor ute till havs. En svensk variant var ett sälprojekt som bedrevs på Gålö utanför Stockholm på 1940-talet där militären tränade sälar bland annat till att upptäckta minor.

Delfin som jobbar för USA:s militär
USA:s militär tränar delfiner så de kan genomföra militära uppgifter. Arkivbild.

Råtta

Labbråttor är ett välkänt begrepp, men råttor tjänar, eller utnyttjas, inte bara som försöksdjur. Råttor har välutvecklade luktsinnen och i många delar av världen tränas de till att lukta sig till landminor. Råttor är snabba och effektiva som minröjare, och dessutom så lätta att de kan gå över minor utan att de exploderar. En tränad råtta kan röja ett område stort som en tennisplan på 20 minuter. Det skulle ta en människa mellan en och fyra dagar, enligt uppgifter från svenska FN-förbundet.

Häst

Få djur är så förknippade med arbete som hästen – både hästarbete och arbetshäst är välkända begrepp. Även om det var vanligare förr så används fortfarande hästar som dragdjur både i jordbruk och skogsbruk även i Sverige. Och på senare år har de fått hjälpa till med snöröjning och med att dra gräsklippare som ett trevligt och miljövänligt inslag i bostadsområden. Och även om det mest är som kuriosa så åker en och annan fortfarande häst och vagn.

Råtta jobbar som minröjare
Råttor har bland annat används som minröjare i Kambodia.

Val

2019 dök det plötsligt upp en orädd vitval vid Norges kust. Den bar en sele med texten S:t Petersburg och en kamera. Det spekulerades i att det kunde vara en förrymd rysk spionval. Det har inte kunnat bekräftas, men valen som kallats Hvaldimir, dök upp även på den svenska Västkusten i våras. Att vitvalar tidigare tränats militärt i Ryssland är känt, men det är oklart om det fortfarande sker. 

Polis söker med hund på Gånglåtsvägen i Kastanjegården i Fosie i Malmö.
Det brukar sägas att hunden har minst tusen gånger bättre luktsinne än människan. Arkivbild.

Hund

Hunden är inte bara människans bästa vän, utan kanske också vår bästa jobbarkompis. Polishundar, knarkhundar, ledarhundar, vakthundar, vallhundar och terapihundar är bara några av arbetena de utför. Hundar är också mästare på att söka försvunna människor oavsett om det handlar om någon som gått vilse eller offer för jordbävningar och laviner. Det brukar sägas att hunden har minst tusen gånger bättre luktsinne än människan och de är både snabba och smidiga. Men det är framför allt viljan att samarbeta med och kommunicera med människor som gör hunden så väl lämpad för arbete.

Apa

Även apor har haft en rad olika arbetsuppgifter, och tyvärr har de också ofta utnyttjats och farit illa i arbetslivet. Fastkedjade positivapor skulle till exempel göra konster och samla in pengar på marknader. Och när det för några år sedan avslöjades hur apor förslavades, vanvårdades och tvingades att plocka upp emot 1000 koksnötter om dagen i Thailand fick det stor uppmärksamhet och ledde till att matvarukedjor plockade bort kokosvatten och kokosmjölk från misstänkta leverantörer.

apa som jobbar
Avslöjandet om att apor utnyttjas i kokosnötsindustrin skapade stor uppmärksamhet. ”Apan jobbar 10 gånger snabbare än en människa”, hävdade denna apans ägare. Arkivbild.

Katt

Katter hör inte till de mest lättdresserade djuren och deras insatser i arbetslivet är därför begränsade. CIA ska ha gjort ett försök med en spionkatt med inopererad avlyssningsteknik på 1960-talet, men det lades snabbt ner när katten tappade fokus, rusade ut på gatan och blev överkörd. Men en sak många katter är bra på, är att mysa och sprida trivsel. Som sällskap på till exempel vårdhem kan en gosig och spinnande katt göra en viktig insats. Och så är de ju kända som utmärkta råttjägare förstås, vilket kan utnyttjas inte bara på bondgårdar utan även på andra arbetsställen.