Epa-föraren Elin Eriksson räddar hemtjänsten: ”Många ser oss som drägg”
Epadunk, buskörning och stök. Eller? I Malung får ungdomar med A-traktorer jobb i hemtjänsten – och det är en framgångssaga.
Ska du ha lite vatten, Elis? Jag hämtar!
Elin Eriksson, 17, går ut i köket och fyller ett glas åt Elis Matsson som hostande lutar sig framåt i fåtöljen.
Klockan närmar sig 21, och Elin Eriksson har precis hjälpt honom att byta om till pyjamas och borsta tänderna.
– Vad ska du göra imorgon då, frågar hon på Malungmål, en dialekt som knappt talas av yngre längre, men som många äldre uppskattar att hon kan.
Efterfrågar epa-ungdomar
Utanför tegelvillan i utkanten av Malung centrum väntar King caben av 2010-års modell. Det svarta vrålåk, som visserligen rullar fram i beskedlig hastighet, men som tar igen det med en rejäl portion attityd. A-traktorn styr Elin Eriksson mellan brukarna, och den var själva orsaken till att hon hamnade i hemtjänsten.
– Jag såg en annons om att de sökte ungdomar med A-traktor. Jag gillar människor, och jag har A-traktor. Jag ringde direkt.
Förra sommaren körde hon och 14 andra ungdomar sina epor, som A-traktorerna kallas, till brukarna i Malung. De hjälpte till med städning och inköp, att fixa mat och vara sociala med de äldre. Elin och två ungdomar till trivdes så bra att de fortsatte med extrajobb efter sommaren. Nu jobbar hon fyra kvällar i veckan efter skolan, och hjälper till med det mesta, förutom att dela ut medicin och sådant som kräver utbildning.
Epa eller A-traktor?
- Nyregistreringen av epatraktorer upphörde 1975. Sedan dess är det A-traktorer som gäller, även om många fortfarande kallar dem epor.
- En A-traktor är en ombyggd bil som från början var tänkt att användas som dragfordon i lantbruket, men som numer främst nyttjas av ungdomar.
- A-traktorer får köras i högst 30 kilometer i timmen. Fordonet får inte ha baksäte och kan som mest rymma föraren och passagerare i framsätet. Det är inte lag på att ha bilbälte.
- För att få köra A-traktor måste man ha traktorkörkort, som man får ta vid 16-års ålder, eller mopedkörkort som går att ta när man fyllt 15.
Med van hand rattar hon epan genom Malungs centrum. Rutorna är nedvevade, men doften ändå stark från klasen av doftgranar i backspegeln och Poppy-flaskan i framrutan. En air av äpple, persika och vilda bär utlovas, men är svårligen igenkänningsbar.
– Det lukar riktig epa här, som en kompis sa nyligen. Alla epor luktar olika, men det här är riktig epa.
Samlas på parkeringen
Lika självklart som doften är epans pynt. Sidenblommor i taket, för att det är snyggt. Bilmattan, som är en lekmatta för småbilar, kändes självklar vid Ikeabesöket och en röd flagga klipptes särskilt ut till mugghållaren. Ledslingan som sprider mysigt ljus var det första pyntet och det senaste tillskottet är hela muminfamiljen som trängs framför hastighetsmätaren.
Vi rullar förbi Ica-parkeringen där epaungdomar brukar samlas på kvällarna. Där hängde även Elin ibland när hon var 15 och nybliven epaägare men inte längre.
– Jag vill inte störa och spela hög musik så att folk inte kan sova. Jag vill inte förknippas med det. Många ser oss som drägg, men de flesta kan faktiskt bete sig.
Kan bidra till samhället
Jobbet i hemtjänsten är ett sätt att ge epaförare upprättelse. Elin Eriksson vill visa att A-traktorerna kan bidra till samhället och inte bara vara ett störningsmoment.
Strax bakom Ica, förbi stationen där inga tåg stannat på länge, ligger hemtjänstens kontor. Där inleds och avslutas alla arbetspass.
Att epaungdomarna är ett välkommet tillskott är uppenbart i rummet på övervåningen som både tjänar som kontor och lunchrum.
– Det är ju helt underbart! Det bästa som hänt! De är jätteduktiga och kommer in här med energi, skratt och bidrar, säger Marianne Lundberg, som just gått av sitt pass och lämnar över till Elin.
“Dåligt betalt”
Hon har jobbat i Malungs hemtjänst sedan 1999, men dagen före Arbetets besök var första gången hon jobbade i en epatraktor. Hon hade dubbelbemanning med Elin och tog chansen att välja bort kommunens hemtjänstbil.
– Det var så roligt! Och hon har ju så fint i bilen, med blommor och allt, säger hon entusiastiskt, och tillägger att hon faktiskt åkt epa förr. Två gånger. För 40 år sedan.
Marianne Lundberg hoppas att epasatsningen kan få fler unga att få upp ögonen för hemtjänstjobb.
– Jag tycker att det är världens bästa jobb, men det är tyvärr inte så attraktivt. Det är ju dåligt betalt och har fått lite dålig klang, säger hon.
Stort intresse
Även hemtjänstchefen Annika Danielsson gläds åt det nyvaknade intresset för hemtjänsten. Hon berättar att de första epaungdomarna började redan för flera år sedan, men pandemin kom emellan. Det var först förra året som satsningen tog fart på allvar.
Intresset har varit stort, både från jobbsökande epaungdomar och medier. Flera andra kommuner har också kontaktat Malung för att få tips. Kalix och Årjäng är kommuner där epatrupper kommer att rulla i hemtjänsten i sommar.
– Det har blivit populärt. Det är jätteroligt och det är ett så smidigt sätt för oss som försöker rekrytera folk i vård och omsorg. Det är ju ofta distanser till brukarna och med epatraktorer tar ungdomarna sig runt, säger Annika Danielsson.
– Det är guld värt, och det är så roligt att kunna få in ungdomar i arbetslivet också.
Längtar till att fylla 18
Besöket hos Elis Matsson var arbetspassets sjätte och sista. Tidigare på kvällen har Elin Eriksson värmt plättar, brett smörgåsar, bäddat sängar, haft social tid då hon suttit och pratat med brukare och så kvällsrutiner med hygien och ombyte.
Nu lämnar hon Elis Matsson i fåtöljen framför teven, omgiven av hustrun Ingrids egenmålade tavlor, broderade bonader och fotografier på barn och barnbarn.
– Hej då, då ses vi nästa vecka. Jag är ledig i helgen! säger Elin och får ett skämtsamt svar om att det inte alls går för sig och en klapp på armen när hon går.
Hon startar King caben för att rulla hemåt i solnedgången. Ännu en sommar i epan väntar. Men sedan är det slut.
– Gud vad jag längtar tills jag fyller 18 i november. Då säljer jag den här och köper bil direkt.