Valrörelsen 2026 började dagen efter valet 2022. Och det finns vissa centrala saker som vi kan göra och som vi måste göra, och som knappt kostar några pengar, bara lite tid och energi: 

• Låt inte högerradikala och högerextrema åsikter stå oemotsagda, varken i hemmet, på arbetsplatsen, i busskön, på perrongen, i matkön, och framförallt inte på sociala medier.

• Övertyga dina vänner och bekanta som är soffliggare att gå och rösta på något av anständighetens partier i nästa val. Varje röst räknas.

• Aktivera dig själv. Att enbart rösta är inte ”good enough” som samhällsmedborgare. Bli partimedlem. Bli aktiv. Gå på möten. Delta i en Prideparad eller ett 1-Majtåg. Skriv insändare, eller svara på insändare i lokalpressen där du bor. 

Allt vi befarade har börjat realiseras

Lev upp till de tre punkterna ovan. Eller åtminstone en av dem. Så kommer valet 2026 bli något lättare att vinna. Så att också dina barn, dina syskonbarn och dina barnbarn kan få uppleva ett samhälle där mänskliga fri- och rättigheter är självaste kärnvärdet i allt det vi gör och tror på.

Vi har nämligen kunnat se hur den politik vi befarade skulle komma också börjat att realiseras av den högerradikala regeringen, inkluderat både den inre och yttre kabinetten.

Det ledande oppositionspartiets finansiering ska stoppas, universitetsstyrelsers mandatperiod minskas och organisationer som riktar kritik mot regeringens politik får inga statsbidrag. 

Alternativet är Åkesson som statsminister

Valet 2026 måste vinnas. Alternativet är annars att Jimmie Åkesson är statsminister i Sverige, och den krackelerande liberala demokrati som vi har i dag kommer vara ett minne blott inom några år.

Att lyckas återkomma i regeringsställning kommer i praktiken bli omöjligt.

Se på Ungern och Turkiet.