Ny rekordvärme hotar arbetsmiljön: ”Ökad kunskap nu”
Sommaren 2018 larmade anställda om värmekris på arbetsplatser. Den här sommaren riskerar att bli lika varm, men enligt Arbetsmiljöverkets expert är arbetsgivarna bättre förberedda nu.
Huvudvärk, illamående och irritation. Det var några av symtomen som anställda radade upp när de under den rekordvarma sommaren 2018 larmade till Arbetsmiljöverket.
Tio av de femton anmälningar som hade kommit in när Arbetet då granskade frågan handlade om skolor eller vård och omsorg.
Och den här sommaren kan bli lika varm, enligt väderprognoser. I förra veckan uppmanade regeringen arbetsplatser inom vård och omsorg att se över sin beredskap för att skydda extra utsatta personer, exempelvis äldre. Även de anställda påverkas.
– Det finns en ökad kunskap hos arbetsgivare och arbetstagare. Det är inte supersvårt att göra rätt i stället för fel. Men det kommer alltid att hända något och det får vi ta då, säger Arbetsmiljöverkets värmeexpert Fredrik Haux.
Svårt att sova
”Solfilm på fönster där vi inte har markiser.” ”Vi fick två air-condition inhandlat till vår avdelning, funkar bra.” Så skriver några som jobbar inom vård och omsorg om hur deras arbetsgivare rustat sig inför en eventuell värmebölja.
Men det finns också platser i landet där anställda redan nu märkt av värmen.
En person som jobbar på ett äldreboende i Småland och som vill vara anonym berättar för Arbetet att det är jättevarmt på de boendes rum och att de äldre har svårt att sova för att solen ligger på.
”Virrvarr av aktörer”
Arbetsmiljöverket har en svarstjänst dit anställda kan vända sig med värmefrågor. Det är nämligen inte alltid så lätt att orientera sig i vem som ansvarar för vad när det gäller värmeproblem.
Arbetsmiljöverket har hand om de anställdas arbetsmiljö. Men kommunens miljöinspektörer är de som kan rycka ut om äldre på boenden har det för varmt.
– Det är ett litet virrvarr av olika aktörer, lagstiftning och tillsynsmyndigheter.
Han påpekar att det är skillnad mellan en vecka som sticker ut från det normala och ett läge där extra varma somrar blir ett normalläge. Han tror att det senare är att vänta framöver. Då kan det vara dags att installera luftkonditionering, i alla fall i några rum, menar han.
– Då får arbetsgivaren fixa det. Det kommer att kosta pengar och det måste det få göra.