100 000 i bonus – så ska norrlandskommuner locka arbetskraft
Bonusar, gratis boende och resor. Det är några knep som kommuner och regioner i norra Sverige använder för att locka arbetskraft från andra delar av landet.
De tre kommuner som har flest antal lediga jobb per arbetslös enligt Arbetets kartläggning är Pajala, Arjeplog och Skellefteå.
Alla har de svårt att rekrytera personal till jobb inom vård, skola och omsorg. Något som också gäller region Norrbotten, där två av de tre kommunerna ligger.
Här är några exempel på hur de försöker locka till sig arbetskraft.
Pajala – 30 000 kronor i bonus
I Pajala kommun finns möjlighet för legitimerad grund- och förskollärare att få en skattepliktig bonus på 30 000 kr efter tre års sammanhängande anställning.
Sommarvikarier får bonus på 10 000 kronor för åtta veckors arbete. Och den egna personalen får 6 700 kronor för varje semestervecka man kan tänka sig att flytta.
Enligt kommunchefen, Stefan Millgård, besöker man mässor i hela Europa för att attrahera arbetskraft. Bland annat försöker man få till det han kallar tandemrekryteringar.
– Om ett företag här rekryterar någon kan de kolla med oss om vi har något jobb till den personens partner och tvärtom, säger Stefan Millgård.
I övrigt har man inga särskilda bonusar eller flyttbidrag i dagsläget. Det man främst lockar med är någon form av livsstilsboende.
– Man kanske har bott i en trång lägenhet i någon stad och så kan man komma hit och bo i hus, kanske ha djur och så vidare. Det lockar många, säger Stefan Millgård.
Arjeplog – 97 500 i bonus
Om du är till exempel lärare, sjuksköterska eller socialsekreterare kan det vara lönsamt att flytta till Arjeplog. I alla fall om du stannar i tre år.
Dels finns en lönebonus för bristyrken i kommunen. Om man tar en tillsvidareanställning och skriver sig i kommunen får man efter ett år 15 000 kronor, efter två år 22 500 kronor och efter tre år 30 000 kronor.
Dessutom kan man få en flyttbonus som innebär att den som får jobb inom ett bristyrke och skriver sig i Arjeplog får en bonus om 5 000 kronor efter ett år, 10 000 kronor efter två år och 15 000 kronor efter tre år. Flyttbonusen kan kombineras med lönebonusen.
Sammanlagt kan man alltså få 97 500 kronor på tre år, motsvarande 2 700 kronor extra i månaden.
För att locka semestervikarier erbjuder även kommunen en sommarbonus på 8 000 kronor och hjälp med resa och boende.
Skellefteå – ”Förlåt oss”
Kommunen satsar mycket på kampanjer över hela landet för att locka folk. Bland annat en förlåt-kampanj, där Skellefteå ber övriga Sverige om ursäkt för att man har så många jobb och så goda levnadsvillkor.
– Vi syns mer regionalt och även delvis nationellt för att vi har börjat bredda mediaköpen helt enkelt. Till exempel har vi en sommarkampanj där vi ska attrahera ungdomar och andra till att vilja sommarjobba, säger Linda Wåhlberg, kommunikationsstrateg på Skellefteå kommun.
Bland annat erbjuder kommunen 10 000 kronor extra för den som sommarjobbar inom vård och omsorg i åtta veckor.
Region Norrbotten – gratis boende och 30 000 i lönetillägg
”Vi erbjuder goda anställningsvillkor, fritt boende och resa för dig och din familj. Passa på att uppleva midnattssolen, vår storslagna fjällvärld och vackra skärgård, som ofta finns bara fem minuter från jobbet.”
I ett försök att locka vårdpersonal till sommarjobb i regionen har man skickat omkring 70 000 personliga brev till sjuk- och tandvårdspersonal i södra Sverige.
– I ett kort perspektiv vill vi rekrytera nya medarbetare till sommaren, för att möjliggöra välförtjänta semesterveckor för vår ordinarie personal. På längre sikt hoppas vi att de som kommer hit under sommaren gärna stannar och flyttar upp, säger kampanjledarna Anita Gustavsson och Jonas Sandberg i en kommentar.
För att locka sjuksköterskor till något av regionens sjukhus erbjuder regionen ett lönetillägg på 30 000 kronor per år, motsvarande 2 500 kr per månad vid heltidsarbete.