När Damallsvenskans första omgång spelades fick vi se lag efter lag gå samman i en gemensam aktion. En enad ring i mittcirkeln, motståndare sida vid sida i solidaritet.

Ingen kan ha undgått vid det här laget att spelarna är missnöjda med situationen. 

Landslagsspelarna släppte tidigare i vinter en film med liknande budskap.

Spelarna vill ha en trygg arbetsmiljö, de vill ha grundläggande förutsättningar och de vill att Sverige ska fortsätta vara konkurrenskraftigt och hänga på den utveckling som nu sker snabbt i Europa.

Omyndigförklarade spelare

Den 19 april 2022 avstannade förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal. I november samma år sade Elitfotboll Dam (EFD) upp det befintliga avtalet utan att ett nytt fanns på plats. 

EFD har lämnat över ansvaret att förhandla till Arbetsgivaralliansen (AA), som i sin tur klargjort att de bara förhandlar med Unionen.

Trots att spelarna representeras av Spelarföreningen och vägrar låta Arbetsgivaralliansen diktera villkoren kring vem som ska företräda dem. 

Varför? Spelarföreningen tecknade 2008 det första kollektivavtalet i världen på damsidan, men ses inte som en seriös arbetstagarorganisation av Arbetsgivaralliansen.

Gång på gång omyndigförklaras såväl spelarna som Spelarföreningen.

EFD och AA menar att det finns ett avtalsförslag på plats. Saken är att spelarna inte vill ha det avtalet. De vill förhandla vissa delar och åtminstone få fram ett avtal som inte är sämre på flera punkter än det som skrevs för tio år sedan. 

Går inte att jämföra med herrarna

”För att komma vidare i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för spelarna i Damallsvenskan erbjuder Arbetsgivaralliansen ett likalydande avtal som herrarna har med Unionen”, läser vi på EFD:s hemsida.

Men argumentet att herrarna och resten av idrottsrörelsen har ett liknande avtal som det damerna erbjuds är inte relevant. Det är ungefär som att erbjuda en räddningsbåt till en förlist och sedan skjuta hål i botten på båten. 

Elitidrotten kan inte likställas med övriga arbetsmarknaden, fotbollen har inte samma förutsättningar som annan idrott. Damallsvenskan och Elitettan har olika villkor och dessa går inte rakt av att jämföra med herrarnas situation.

Spelarföreningen har koll på allt detta och är därför väl lämpade att företräda just fotbollsspelare. Spelarna är Spelarföreningen