Att ha två jobb samtidigt – vad gäller?
Omkring 300 000 svenskar har ett extrajobb. Men vad gäller egentligen när man jobbar på två olika ställen, och hur påverkar det hälsan?
Får man ha två jobb?
Arbetstidslagen innehåller regler kring bland annat dygnsvila och arbetstider. Men den hindrar bara en enskild arbetsgivare att tvinga dig jobba för mycket. Det finns alltså ingen lag som hindrar en person att använda sin dygnsvila till att jobba på ett helt annat ställe.
Vissa yrken har specifika regler för hur mycket man får jobba innan man blir en säkerhetsrisk, exempelvis taxi- eller lastbilsförare.
Många förbjuder jobb hos konkurrenter
Ditt anställningsavtal eller kollektivavtal kan innehålla skrivningar som hindrar dig. Många förbjuder exempelvis sina anställda att jobba i konkurrerande verksamheter.
Om du funderar på att ta extra jobb är det därför bra att kolla upp om du måste informera din nuvarande arbetsgivare först.
Risker för hälsan vid dubbelarbete
Att jobba dubbla jobb kan ha flera risker för hälsan, särskilt om man jobbar många fler timmar än heltid. Förutom att privatlivet kan bli lidande har de som jobbar många timmar större risk för sjukdomar som hjärtproblem, diabetes och psykisk ohälsa, enligt stressforskaren Göran Kecklund.
Livsstilen riskerar också att bli sämre, med mindre tid för motion, sämre kost och också högre alkoholintag.
Vad händer med skatten när man har två jobb?
Jobbar du två olika jobb kan du på totalen hamna över gränsen för statlig inkomstskatt utan att någon av arbetsgivarna känner till det. Statlig inkomstskatt är en del av det progressiva skattesystemet och innebär att man skattar 20 procent extra på inkomster över en viss nivå. För 2024 ligger gränsen för statlig inkomstskatt på 598 500 kronor per år.
För att inte få en rejäl skattesmäll när deklarationen är klar kan det därför vara bra att be huvudarbetsgivaren, det vill säga den som betalar ut högst lön, att dra extra skatt för att ta höjd för den extra inkomsten.
Du kan också göra en extra inbetalning på skattekontot för att undvika restskatt.