Sällsynta jordartsmetaller – vad är det?
LKAB har hittat en stor fyndighet av så kallade sällsynta jordartsmetaller, något som skapat stor uppståndelse. Men vad handlar det om? Arbetet reder ut.
Vad är sällsynta jordartsmetaller?
Det är en grupp med 17 olika grundämnen som alla är metaller. De förekommer ofta tillsammans och är, trots namnet, inte så sällsynta som man trodde när gruppen namngavs. Drygt hälften av dem upptäcktes för första gången i Sverige, två i Västmanland och åtta i Ytterby på Resarö i Stockholms skärgård.
Vad används de till?
I mycket av vardagselektroniken behövs de sällsynta jordartsmetallerna i till exempel halvledare och mikrochip. Men framför allt är de avgörande för den gröna omställningen eftersom de är viktiga när man tillverkar vindkraftverk och elbilar bland annat.
Var produceras de sällsynta jordartsmetallerna?
I dag står Kina för närmare 90 procent av all produktion av metallerna. Något som ses som ett problem eftersom Kina är en diktatur som till exempel EU inte vill vara beroende av. Australien står för 6 procent och USA för 2 procent av produktionen. Sverige har i dagsläget ingen egen produktion.
Vad har LKAB hittat?
Det handlar om över en miljon ton sällsynta jordartsmetaller, förmodligen mer. Det är den största kända fyndigheten i Europa och skulle räcka för en stor del av EU:s framtida behov, enligt LKAB.
Kommer fyndet skapa nya jobb?
Kanske inte till en början. Det krävs många tillstånd och miljöprövningar innan LKAB kan börja bryta metallerna. Om man tittar på hur det har fungerat i tidigare tillståndsprocesser kan det handla om 10–15 år innan verksamheten kan komma i gång, enligt bolaget.
Finns metallerna på andra ställen i Sverige?
Förutom i Kiruna har man hittat sällsynta jordartsmetaller i till exempel Bergslagen och Småland. Men den fyndighet som anses ha störst potential för gruvdrift, i alla fall före nyheten om fyndet i Kiruna, ligger i Norra Kärr, öster om Vättern.
Finns det några problem med brytningen av metallerna?
All gruvdrift innebär påfrestningar för den omliggande miljön. I Kiruna handlar det bland annat om samernas renbetesmarker som påverkas. Det finns även risker att dricksvattentäkterna förorenas, till exempel Vättern som förser många människor med vatten. Något som har skapat stora konflikter kring fyndigheten i Norra Kärr.
Det här är de sällsynta jordartsmetallerna
Skandium (Sc)
Yttrium (Y)
Lantan (La)
Cerium (Ce)
Praseodym (Pr)
Neodym (Nd)
Prometium (Pm)
Samarium (Sm)
Europium (Eu)
Gadolinium (Gd)
Terbium (Tb)
Dysprosium (Dy)
Holmium (Ho)
Erbium (Er)
Tulium (Tm)
Ytterbium (Yb)
Lutetium (Lu)