Det är bara några veckor kvar till årsskiftet då det nuvarande tillståndet skulle gå ut.

I dag, 13 december, beslutade till sist mark- och miljödomstolen att företaget Cementa får fortsätta med sin kalkbrytning i Slite på Gotland i fyra år till.

– Jätteskönt, kommenterar Kjell Wahlström, klubbordförande för IF Metall på Cementa.

Han har inte hunnit läsa domen i detalj än och när Arbetet når honom över telefon ska fabriksledningen precis hålla ett möte. Men beskedet är ändå betryggande efter några skakiga år.

– Det känns som att vi får lite arbetsro och kan planera framåt.

Planerar för ny ansökan

Under de fyra år som det nya tillståndet gäller planerar företaget en ansökan för ett mer långsiktigt tillstånd på 20-30 år.

”Det korta tillståndet ska fungera som en brygga till dess att ett långt tillstånd kan tas i anspråk”, skriver Cementa på sin hemsida.

Domen från mark- och miljödomstolen slår fast att de närliggande skyddade naturområdena inte kommer att skadas av kalkbrytningen.

”Ett allmänintresse av större vikt”

Man anser också att verksamheten i Slite behövs för att tillgodose ”ett allmänintresse av större vikt”.

– Cementa har redovisat ett tillräckligt underlag för den prövning som mark- och miljödomstolen ska göra, och det underlaget visar att fortsatt grundvattenbortledning under fyra års tid inte kommer att skada livsmiljöerna i Natura 2000-områdena och inte heller äventyra dricksvattenförsörjningen, säger rättens ordförande rådmannen Karin Röckert i ett pressmeddelande.

Cementa nekades tillstånd

Det var förra året som Cementa först nekades tillstånd av domstolen.

Fack och företag inom byggbranschen och i industrin varnade då för cementbrist med stora varsel till följd.

Regeringen gav företaget ett tillfälligt tillstånd att fortsätta bryta kalksten som alltså skulle löpt ut till årsskiftet.

Gabriella Lavecchia, ordförande för Seko, anser att domstolens besked är glädjande för förbundets medlemmar inom väg- och banbranschen men att processen också visar på hur sårbart samhället är.

”Många arbetstillfällen och stora samhällsvärden har varit hotade. Om företaget inte hade fått fortsätta bryta kalk så hade det fått förödande konsekvenser”, skriver hon i en kommentar där hon också slår fast att domen är ”glädjande och skapar lite lugn inom anläggnings- och byggbranschen”.