En dekorerad lastbil i pakistan full av målningar

Armeringsjärn från stötfångaren, hängande dekorationer i kedjor, metallarbete och måleri. En lastbil är redo att rulla ut på Pakistans vägar.

Lastbilarna som rullar längs Pakistansk landsvägar sprakar av färg. Buketter av armeringsjärn och hängande metalldekorationer klingar kakofoniskt i fartvinden.

Ur trafiksäkerhetssynpunkt ser fordonen livsfarliga ut. Som konsthantverk tar de andan ur dig.  

– Det är som en tävling om att ha den vackraste lastbilen, förklarar Roja Farooq medan hans pensel dansar över karossen.

En målare dekorerar en lastbil i Pakistan
Målarmästaren Roja Farooq började i verkstaden som tioåring.

Började jobba som tioåring

Han är dekorationsmålare och jobbar i ett av de otaliga verkstadskvarter som ligger utspridda kring infarterna till Rawalpindi, grannort till Pakistans huvudstad Islamabad. 

Här började han 1976 som garagepojke, tio år gammal. Några år senare fick han för första gången en färgburk i handen. Det var en arbetsuppgift som alla andra, säger han. Måleriet var mer plikt än passion. 

– Jag har aldrig gått i skola och hade inget annat val än att börja här i verkstaden, det handlade bara om att få ihop pengar till familjen.

Stridsflygplanet F16 pryder en lastbil längs vägen till Rawalpindi.

Från hela Pakistan

Men Roja Farooq visade sig ha talang. I dag är han en aktad målarmästare med eget garage. Väggarna i hans verkstad är fyllda av registreringsnummer. Roja Farooq har klottrat dit dem som en påminnelse om de lastbilar, från hela Pakistan, han utsmyckat genom åren.   

– I Europa kan du inte hitta någonting sådant här. Inte ens i Indien har lastbilarna så många motiv och färger, säger han.

Behöver lastbilen ännu mera bling? Längs Pakistans motorvägar säljs dekorationer vid bensinmackarna.

Varje lastbil unik

Dekorationsmåleriet är det sista steget i en lastbils förvandling – från fabriksstandard till unikt bidrag i den rullande utställningen på landets vägar. 

Först snickras en träkonstruktion som hänger ut över förarhytten. Den har ingen praktisk funktion, syftet är att skapa utrymme för fler utsmyckningar. Intrikat snidade träpaneler fästs på hyttens dörrar och ibland kring motorhuven. 

Därefter knackas metall ut över snideriernas former. Ornament svetsas på plats, hängande dekorationer nitas fast.

En målare sitter i en verkstad med registreringsnummer på väggarna.
På väggarna i Roja Farooqs verkstad minner registreringsnummer om de lastbilar han målat.

Tigrar och automatvapen

Sedan är det dags för Roja Farooq och hans pensel. Han sätter sin egen prägel på varje lastbil men utgår från kundernas önskemål. Ofta vill beställaren ha något som minner om hemtrakten, en tröst under de långa arbetsresorna. Men de vanligaste motiven går igenom oavsett ort.  

– Tigrar är det mest populära. Det är ett mäktigt djur.

Stridsflygplanet F16, automatkarbiner och atombomber förekommer frekvent.

– Alla män tycker om bomber och vapen, säger Roja Farooq med en axelryckning.

Men själv tycker avbildar han helst naturen.

– Fåglar, blommor, landskap…

Metallarbeten på en lastbil i Pakistan
Dörren till en förarhytt har dekorerats med metallarbeten.

En lastbil tar två veckor att måla

När han började som garagepojke fick Roja Farooq tio rupier, motsvarande 50 öre, om dagen. Nu tjänar han 60 000 rupier, runt 2 700 kronor, på en lastbil som tar två veckor att måla.    

Det är en bra arbetarlön i Pakistan. En lastbilsförare tjänar bara runt 600 kronor i månaden.  

Roja Farooq är kvar i verkstadskvarterens färgångor och avgaser. Men hans avancemang från hjälpreda till målarmästare har möjliggjort en klassresa för nästa generation.

– Mitt barn jobbar på bank, säger han stolt.  

Kol lastas på en vackert målad lastbil i Pakistan.
Den insatta kan se var i Pakistan en lastbil kommer ifrån på dekorationerna. Här lastas kol i gruvregionen Balochistan.

Fakta: Pakistan

Kärnvapenstaten Pakistan är en bräcklig demokrati som under långa perioder styrts av militären.

Pakistan bildades vid Brittiska Indiens delning 1947 och firade i augusti 75 år som självständig stat. Med 220 miljoner invånare är landet det sjätte folkrikaste i världen.

I april avsattes premiärministern och tidigare cricketstjärnan Imran Khan i en misstroendeomröstning. Hans efterträdare Shehbaz Sharif presenterade en budget där 40 procent av statens utgifter gick till att betala av stats- och utlandsskulder.

Enligt regeringens statistik lever 22 procent – runt 50 miljoner människor – under den nationella fattigdomsgränsen, som dras vid en månadsinkomst på motsvarande 150 kronor. Den senaste fattigdomsräkningen genomfördes dock 2018, innan pandemin som drabbade Pakistan hårt.

Översvämningarna som i somras drabbade en tredjedel av Pakistans yta var de värsta sedan 2010. 

Förödelsen väntas slå mot matproduktionen. Detta i ett läge när inflationen redan är skyhög och och det politiska läget oroligt.