Ja, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har röjt vägen för att Sverigedemokraterna nu ser ut att bli landets näst störta parti.

Den borgerliga högern har krökt rygg inför högerextremismen och alla tre partier har backat. Blir det regeringsskifte så är det SD ensamt som ror hem det åt Ulf Kristersson.

Visst, teoretiskt kan det fortfarande bli så att Magdalena Anderssons sida i politiken tar hem det här.
Men låt oss vara ärliga. Det ser mörkt ut. 

Låt oss också vara ärliga med att man inte vinner val under det som kallas för valkampanjer. Man vinner eller förlorar val långt i förväg. 

Och orsakerna till Magdalena Anderssons svårigheter med att vinna valet 2022 går att spåra till den eftervalsanalys som Socialdemokraterna tog fram efter valet 2018.

Ratade av arbetarväljarna

Då var domen hård. Man hade blivit framtidspartiet som de unga ratade. Man hade blivit partiet för hela Sverige som landsbygden vände ryggen. Man hade blivit välfärdspartiet som inte hade någon sjukvårdspolitik.

Man hade blivit arbetarpartiet som arbetarväljarna ratade.

S uppfattades som hattiga och opålitliga, både i frågor om kriminalitet och migration. I ett auktoritärt och våldsamt samhällsklimat där oppositionella krafter i riksdagen tagit över tyglarna och där regeringssamarbetet med MP hindrade S från att ta i med hårdhandskarna så kunde inte partiet göra annat än att förlora.

Men man vann – åtminstone regeringsmakten – genom att i valrörelsens slutspurt varna för det samhälle som kunde bli verklighet om Sverigedemokraterna vann valet. 

Varningarna bet: S förlorade förvisso stöd bland sina traditionella väljargrupper men gick fram bland högutbildade, storstadsbor och välbeställda och kunde sedan bygga januariavtalet och sy in Centerpartiet och Liberalerna i det regeringsunderlag där Miljöpartiet redan fanns.

Och trots att Socialdemokraterna i valrörelsen 2018 lovade att kraftigt skärpa varenda del av migrationspolitiken så var det inte så det blev. I uppgörelsen med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna förband sig S i stället att se till att fler ska få rätt till anhöriginvandring och möjlighet till uppehållstillstånd på grund av ömmande skäl.

Inte lätt för fackliga vänner

Bra och human politik, men samtidigt ersattes socialdemokratiska trygghetslöften med utfästelser om att a-kassan skulle försämras, att anställningsskyddet försämras, att marknadshyror skulle införas och att höginkomsttagare skulle få massiva skattesänkningar.

Det var inte helt lätt för Socialdemokraternas fackliga vänner att svälja det där.

Efter Magdalena Anderssons tillträde som statsminister, januariavtalets fall och Miljöpartiets uttåg ur Regeringskansliet har Socialdemokraterna haft det enklare. Man har å ena sidan lovat att vara stentuff mot buset, att krossa segregationen och man har samtidigt gått fram med ett vänsterpopulistiskt program om att ta tillbaka kontrollen över välfärden.

Sedan började valrörelsen och statsministern ville plötsligt inte ens tala om vallöften. Partiet ville att årets val skulle handla om Magdalena Andersson i stället. 
Budskapet: Bara hon kan styra Sverige tryggt genom pandemi, ekonomisk kris och krig.

Men med några dagar kvar till valet drog man fram hotet om SD igen, som om valet var en folkomröstning om Jimmie Åkesson och hans gäng.

S växer i Stockholm

Kanske bet det. I Stockholms innerstad växer S så det knakar, men även i borgerligt dominerade villa- och radhusförorter som Solhem, Hässelby villastad, Örby, Mälarhöjden och Nockeby har Socialdemokraterna ryckt fram.

Ser man ut över landet är det tydligt. Efter årets val bor allt fler av S-väljarna i områden där utbildningsnivån och medianlönen är högre än genomsnittet.

I Skåne är Socialdemokraterna snart lika stora i välbeställda Professorsstaden i Lund som man är i mer proletära kommuner som Klippan och Hässleholm.

Någon valvinst för S ser det i alla fall inte ut att ha blivit. De nya väljarna tycks man i huvudsak ha plockat från partier i det egna blocket.

Den stärkta ställningen bland högutbildade och influencers kunde inte kompensera för tappet man gjorde bland arbetarväljare och bland folk utanför storstäderna. Och för att riktigt understryka socialdemokratins svåra läge så tappar man stort i många förorter till ett litet islamistparti som kampanjat på rädslan för växande rasism.

SD har kört om

Även om S, enligt vallokalsundersökningen, håller ställningarna bland LO-anslutna så syns det att i kommuner där socialdemokratin brukar vara stark – exempelvis Ljusnarsberg, Hedemora, Ockelbo och Årjäng – så spelar S nu jämt med eller har körts om av SD. Där bet inga varningar.

Om Magdalena Andersson nu förlorar valet handlar det om Socialdemokraternas oförmåga att hantera ett politiskt landskap där mitten har imploderat, en egen ovilja att sjösätta ambitiösa ekonomiska reformer och svårigheter att omhänderta det missnöje med sakernas tillstånd som sköljer över landets mindre städer och landsbygd.