”Inte en skattekrona till fuskare och kriminella”
Nu får det vara slutfifflat med offentliga medel, skriver S-ministrar och fackliga representanter.
När man reser i landet och pratar med byggnadsarbetare, lokalvårdare, målare, fackombud och företagare möts man av en allt mörkare bild av arbetslivskriminalitetens utbredning.
Det handlar om människor i utsatt ställning som luras på löner, om omänskliga arbetsvillkor och om arbetsplatser som är direkt farliga för liv och hälsa. I de mörkaste av fall hör man om hur arbetslivskriminaliteten göder den organiserade brottsligheten.
Man möter också seriösa företag som sköter sig, betalar svenska löner enligt kollektivavtal, men som riskerar att konkurreras ut av de företag som fuskar.
Bättre kontroll vid upphandlingar
Fuskare och kriminella ser svenska skattepengar som ett högintressant byte. Därför behövs kraftfulla skyddsvallar mot arbetslivskriminalitet när det offentliga köper varor och tjänster.
Fackförbunden granskar företag och stämmer regelbundet fuskande bolag på miljonbelopp, men ska vi tillsammans få bukt på problemet behöver mer göras.
Regeringen tog nyligen nästa steg för att trycka tillbaka brottsligheten och städa på svensk arbetsmarknad. Budskapet är tydligt: kampen mot arbetslivskriminaliteten ska växlas upp.
En viktig del är att få bättre kontroll över de 800 miljarder kronor som det offentliga använder varje år för att köpa varor och tjänster. Inte en endaste krona av våra skattepengar ska hamna i fuskares och kriminellas fickor.
Begränsa leden av underentreprenörer
Det handlar dels om att kunna göra det lättare att utesluta anbud från kriminella. Det handlar också om att göra upp med de affärsmodeller som försvårar kontroll. En sådan fråga är de långa led av underentreprenörer som möjliggör för kriminella att flyga under radarn.
Nyligen presenterade regeringen ett viktigt kliv för att skärpa upp kontrollen för att få fram förslag på:
- Ett system för att enklare utesluta oseriösa aktörer och kriminella tidigt i en upphandling
- En begränsning av antalet led av underentreprenörer
- Hur sekretess inte ska hindra kontroller att företag håller vad de lovat
Ska vi tackla den växande arbetslivskriminaliteten behöver vi ge oss på affärsmodellen. Det ska vara svårt att fuska, enkelt att åka fast och kännbart att bli straffad. En avgörande fråga är då att få bättre kontroll över hur det offentliga spenderar våra gemensamma skattekronor.