Mer än 200 poliser skadades – påskkravaller kan leda till unik anmälan om arbetsmiljöbrott
Över 200 skador har poliser anmält efter påskkravallerna. Polisförbundet överväger nu att anmäla arbetsgivaren, det vill säga polisen, för arbetsmiljöbrott.
Påskhelgens kravaller sticker ut. Polisförbundets huvudskyddsombud Patrik Danielsson säger att han inte varit med om så här många anmälda skador på minst 20 år.
Nu har drygt 200 skador som orsakats av våld anmälts.
Och över 100 tillbud, det vill säga när något oväntat hänt som inte ledde till skada, men som kunde ha gjort det.
Polisen kan anmälas för brott
Skyddsombuden inom polisen överväger nu att anmäla sin egen arbetsgivare för arbetsmiljöbrott, vilket tidningen Arbetarskydd var först att rapportera om .
– Just nu pågår ett omfattande insamlingsarbete för oss i skyddsombudsorganisationen och vi kommer framöver att sammanställa det. När det är gjort vet vi vilka krav om åtgärder som vi ska föra fram, en del är säkert redan framfört lokalt, samt om vi ska anmäla Polismyndigheten för arbetsmiljöbrott, säger Patrik Danielsson.
I början av juni bedömer han att det arbetet ska vara klart.
Flera poliser var inte färdigutbildade
I en debattartikel från den 27 april i Aftonbladet, när skadeanmälningarna låg på runt 100 i antal, skrev Patrik Danielsson och Polisförbundets ordförande Lena Nitz att många poliser saknat rätt skyddsutrustning, att såväl hjälmar som kravallsköldar spruckit och att flera poliser som jobbade var aspiranter, det vill säga inte färdigutbildade.
Paludan försökte bränna koranen
Under söndagen, den första maj, genomförde den danska högerextremisten Rasmus Paludan flera manifestationer. De saknade dock tillstånd.
I Stockholm ska det ha gått lugnt till. I Uppsala, där Rasmus Paludan, försökte bränna koranen utanför en moské blev det återigen tumult.
Två personer greps för bland annat misstanke om skadegörelse och blåljussabotage, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.