I Sollentuna har nu det borgerliga helvetet börjat frysa till is. Efter år av marknadsiver och överetablering vill nu det borgerliga styret själva stävja den utveckling röda politiker, fackförbund och arbetstagare inom välfärden varnat för riskerna med vinster i välfärden. Man skapar ett system som utarmar systemet. 

Oseriösa privata fuskaktörer inom äldrevård

De realpolitiska effekterna av marknadens intåg i välfärden blivit så pass kännbara att vissa av Sollentunas högerpartier till och med svängt i frågan om driften inom äldrevården och ansluter sig till Socialdemokraternas förslag om att avskaffa lagen om valfrihetssystem, LOV.

Inom äldrevården avslöjas oseriösa aktörer och fusk och sedan 2016 har hela åtta aktörer portats från kommunen.

Beslutet om att avskaffa LOV inom äldrevården skrevs av i kommunfullmäktige i Sollentuna så nu är det upp till vård- och omsorgsnämnden att fatta det formella beslutet. Allt pekar på att beslutet går igenom vilket är ett steg i rätt riktning. Insikten hos Sollentunapolitikerna sträckte sig inte längre än till äldrevården men det är en början. De lokala S-företrädarna i Sollentuna har i oppositionen legat i och synliggjort både de ekonomiska och moraliska aspekterna av välfärdskapitalism. Nu får de skörda frukten av sitt idoga arbete.

M och S överkörda av skolinspektionen

Även i skolpolitiken skakar Sollentunaborgarna i sina grundvalar. En sjätte friskola med internationell profil vill etablera sig i Sollentuna kommun. Trots att Moderaternas Soley Aksöz Lithborn, kommunalråd och utbildningsnämndens ordförande och Socialdemokraternas oppositionsråd Anton Lindgren båda är överens och sagt nej blir kommunen nu överkörd.

Skolinspektionen ger nu grönt ljus till koncernen Nordic international AB att öppna ytterligare en skola för drygt 500 elever. Inte för att de nödvändigtvis tycker det är en bra idé utan för att lagen om etableringsfrihet är utformad så att de saknar verktyg att neka.

Kommunpolitiker får det allt svårare att titta bort. Lokalerna kostar lika mycket oavsett hur många elever som väljer en skola. En överetablering lämnar tomma skolbänkar. Dessa bänkar ska ändå finansieras vilket gör att kommunens utgifter ökar. Därtill förväntas kommunen ha beredskap om en skola skulle bestämma sig för att stänga igen från en dag till en annan.

Högerpolitiker på riksnivå blundar

På riksnivå står högersynen på välfärdskapitalister fast. Inget av partierna i den före detta alliansen eller Sverigedemokraterna har uttryckt någon som helst ånger eller krisinsikt kring de uppenbara problem som uppstått och uppstår när vinstdrift och överetablering blir regel snarare än undantag. De ideologiska skygglapparna sitter där de sitter.

Det finns fler exempel på borgerliga lokalpolitiker som vänder sig mot den bisarra skolmarknaden som frodas i Sverige idag. Robert Wengén, kommunstyrelsens ordförande i Lomma kommun har blivit något av en kändis för sin restriktiva hållning gentemot friskolor.

Han skräder inte orden utan säger som det är; friskolereformen har lett till försämrad likvärdighet, segregation och förlorad professionalitet. Här och var verkar, med andra ord, polletten ha trillat ner.

Realpolitik framför skygglappar

Riskkapitalister, politiska opportunister och internationella storkoncerner har under alltför lång tid kunnat ge sig in i vår välfärd och tjäna stora pengar på den. Viktiga samhällsfunktioner som stora delar av vår befolkning är direkt beroende eller tvungna att nyttja drivs med andra intentioner än att skapa kvalitativ samhällsservice och mervärde trots att driften finansieras med skattemedel. 

När det kommer till skoletableringar tas ingen hänsyn till kommuners behov och förmåga utan tillståndet utgår helt ifrån aktörens förmåga att driva en skola. Nu höjs många röster för ett kommunalt veto men få verkar våga drömma om det stora systemskiftet. För att stävja problemet på allvar behövs en ändring i lagen om etableringsfrihet, vilket bland annat Tankesmedjan Balans lyft.

Vågar vi hoppas på något annat? Vi ska nog inte ropa hej än. Men visst känns det bra att realpolitiken tvingas högern att plocka av sig de ideologiska skygglapparna.