Att säga att de senaste månaderna varit dramatiska räcker inte till. Först fick samtliga journalister som i dag utgör Kyiv Independent sparken, sedan startade Ryssland krig. 

– Det har varit en chock för oss alla. På bara några dagar gick vi från att vara en tre månader gammal medie-startup till att vara ett team av krigsreportrar, säger chefredaktören Olga Rudenko.

Ägaren avskedade alla

Turbulensen som ledde fram till tidningens födelse började på allvar i november 2021. Det var då ägaren till Kyiv Post, som i mer än ett kvartssekel rapporterat om Ukraina på engelska, tog steg för att börja styra nyhetsarbetet.

Journalisterna protesterade. Ägaren svarade med att stänga ned tidningen – och avskeda hela redaktionen. 

– Trots att vi senare erbjöds att komma tillbaka så bestämde vi oss för att starta Kyiv Independent, en engelskspråkig tidning som inte kompromissar med oberoendet, säger Olga Rudenko.

Oberoende av oligarker

Bara några dagar efter massavskedet grundades Kyiv Independent. Enligt tidningens principförklaring ska den alltid vara delägd av journalisterna och aldrig vara beroende av oligarker.

Olga Rudenko valdes till chefredaktör av sina kollegor. 

– Under de senaste tre månaderna har vi arbetat hårt för att bygga upp Kyiv Posts andliga efterträdare, Kyiv Independent. Alla har arbetat gemensamt för att nå det här viktiga målet. Det här viktiga uppdraget har varit en stark drivkraft, och det visade sig att vi var ute i precis rätt tid, säger hon.

På bara några dagar gick vi från att vara en tre månader gammal medie-startup till att vara ett team av krigsreportrar

Olga Rudenko

Nyhetsledande rapportering

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Kyiv Independent gått från okänd till världskänd. Tidningens rapportering om kriget är nyhetsledande och har hyllats internationellt.

– De internationella korrespondenterna är viktiga och fastän många av dem gör ett fantastiskt jobb så saknar de ofta lokal kontext och personlig anknytning, säger Olga Rudenko.

– De sakerna betyder något, inte bara för att att alla detaljer i en story ska bli rätt utan för att göra berättelsen mer verklig för läsarna.

”Journalistik i världsklass”

Nu inleder Arbetet Global ett redaktionellt samarbete med Kyiv Independent. Framöver kommer utvalda nyheter och reportage från tidningen att publiceras på svenska. 

– Jag är väldigt glad över det här samarbetet. Kyiv Independent producerar journalistik i världsklass under väldigt svåra omständigheter och berättar genomgående med människor i fokus, säger Arbetet Globals redaktör Ivar Andersen.

– Genom det här samarbetet stärker vi ytterligare vår bevakning av Ukraina, samtidigt som vi bidrar till att ge en viktig demokratisk röst ytterligare spridning.