När Saudiarabiens kvinnor för första gången fick chansen att bli lokförare visade sig intresset vara stort.

Järnvägsentreprenören Renfe utlyste i en annons 30 jobb öronmärkta åt kvinnor. Sammanlagt strömmade 28 000 ansökningar in, rapporterar nyhetsbyrån Reuters

Av dessa har omkring hälften gått vidare efter att ha tagit ett första digitalt lämplighetstest, uppger järnvägsbolaget. 

Möjligheterna för saudiska kvinnor som vill yrkesarbeta har länge varit begränsade till vissa jobb inom vård och undervisning. Men under senare år har kungadömet tagit försiktiga steg mot förändring. 

2018 fick landets kvinnor rätt att köra bil. Sedan dess har kvinnors sysselsättningsgrad fördubblats och i dag är ungefär var tredje saudisk anställd en kvinna. 

Att öppna fler yrken för kvinnor är en del i kronprins Mohammed bin Salmans projekt Vision 2030, som ska minska kungadömets oljeberoende genom att stärka den privata sektorn. Men parallellt med reformerna har kungadömet fängslat ett stort antal feminister och regimkritiker.    

De 30 kvinnor som får de åtråvärda lokförartjänsterna kommer att få ett års betald utbildning. Därefter kommer de köra det nya snabbtåg som sedan våren 2021 trafikerar sträckan Mecka–Medina. 

Saudiarabien

Det strikt religiösa kungadömet Saudiarabien är världens största oljeproducent och därmed en viktig spelare i den globala ekonomin. 

Politiska partier och fackföreningar är förbjudna. All makt utgår från kungafamiljen. 

Ett saudiskt medborgarskap berättigar till omfattande ekonomiska förmåner. Tunga, smutsiga och farliga jobb utförs av migrantarbetare. 

I landets privata sektor utgör migrantarbetare 80 procent av arbetskraften. Dessa har i praktiken varit rättslösa och Saudiarabien har anklagats för modernt slaveri, men på senare år har kungadömet infört lagändringar som stärker migrantarbetarnas ställning något.

Källor: UI/Landguiden, Ituc, HRW