De pressar sina anställda på varenda krona
Skrupellösa arbetsgivare gör allt för att mjölka sina anställda på pengar, skriver Arbetets chefredaktör.
Har du en utländsk kollega på jobbet? Har du funderat på vilka villkor som kollegan jobbar under?
Testa att fråga. Berätta om vilka rättigheter som de har. Att facket kan ge hjälp.
Det är den polske gästarbetaren Tomasz uppmaning efter att både ha lurats på lönen och tvingats betala ockerhyra för boendet i Sverige.
För Tomasz blev jobbet i skogen – precis som för så många andra gästarbetare – något helt annat än vad han föreställt sig. Alldeles för långa arbetsdagar och för låg lön.
Men också ett annat fenomen som enligt GS-facket blir allt vanligare och som Arbetet granskar här.
Mjölkar anställda på pengar
Det visar sig att skrupellösa arbetsgivare gör allt för att mjölka sina anställda på pengar: Arbetsgivarna plockar ut ockerhyra av sina gästarbetare.
Något som alltså drabbade Tomasz och hans kollegor.
På GS vittnar ombudsmannen Magnus Lindberg om att det är mer regel än undantag att gästarbetarna får betala överpris för boendet.
I GS skogsavtal är frågan om hyror mycket noggrant reglerat. Gästarbetaren ska inte betala mer än 90 procent av genomsnittshyran på orten för den bostad arbetsgivaren har ordnat. På papperet ser det också ofta bra ut.
Gästarbetare kommer i kläm
Men den som skrapar på ytan upptäcker snart en annan verklighet. Bland underentreprenörer där prispress råder blir ockerhyra ett sätt att nå en vinstmarginal. Tyvärr till priset av att gästabetare kommer i kläm.
En utmaning med både ockerhyrorna och de usla villkoren är att så få av gästarbetarna är med i facket och då kan facket inte ingripa.
Det var den viktiga skillnaden i Tomasz fall och som gör att företaget kan stämmas i Arbetsdomstolen.
Så ta och fråga den utländska kollegan. Det samtalet kan spela en viktig roll för att komma till rätta med en skrupelfri arbetsgivare.