Vision rasar mot SD-politiker i Hörby efter utbrott mot regnbågsflaggor: ”Personal i chock”
När SD:s kommunalråd fick se regnbågsflaggor på socialförvaltningen i Hörby skrek hon att de skulle tas bort, i en ton som chockade personalen. Efter att facket gripit in ska nu hela kommunstyrelsen utbildas i arbetsmiljöfrågor.
Två regnbågsflaggor stod framme på bordet när politiker från de styrande partierna i Hörby kommun kom på studiebesök på enheten för individ- och familjeomsorg i slutet av november.
– Personalen hade dukat upp fika. De hade sett fram emot att få träffa politikerna och tala om verksamheten, säger Madelene Eriksson, ombudsman på fackförbundet Vision i Malmö.
Men så fort kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) fick syn på flaggorna skrek hon att de skulle tas bort, berättar Madelene Eriksson.
– Och personalen, som blev chockad över utbrottet, tog bort flaggorna. Vilket de ångrar i dag.
Bladh in Zito (SD): ”Tydlig ton”
Arbetet har förgäves sökt Cecilia Bladh in Zito för en kommentar, men till Skånska Dagbladet säger hon att hon bad personalen att ta bort flaggorna ”i lugn och tyst, men väldigt tydlig ton”.
Enligt Madelene Eriksson handlade det snarare om ett vredesutbrott: Även personal som befann sig i ett annat rum hörde vad som hände, trots att dörren var stängd.
De medarbetare som var på plats upplevde händelsen som mycket obehaglig.
– Det är oacceptabelt att en politiker agerar på detta sätt och det blir extra alarmerande när man gör utfall mot symboler som står för allas lika värde, kommenterar Visions ordförande Veronica Magnusson i ett pressmeddelande på onsdagen.
”Pride-flaggor exkluderande”
Cecilia Bladh in Zito uppfattar tvärtom regnbågsflaggor, som även kallas Prideflaggor, som ”exkluderande”, säger hon till Skånska Dagbladet (där de två flaggorna beskrivs som ”små”).
– Prideflaggan är en politisk flagga och en politisk markering. Pride säger att de står upp för alla. Men så är det inte. De tar tydligt avstånd från SD till exempel, säger kommunalrådet.
Vision anser att det är lika illa att de politiker från Moderaterna respektive det lokala partiet SPI, Sveriges pensionärers intresseparti, som var med vid händelsen inte grep in och försökte lugna kommunalrådet.
HR-chefen bad om ursäkt
I förra veckan mötte Madelene Eriksson och en ombudsman för Akademikerförbundet SSR såväl HR-chefen som vice HR-chefen i Hörby kommun för att diskutera händelsen.
– HR-chefen bad om ursäkt för det som hände, säger Madelene Eriksson.
Vid överläggningen bestämdes att hela kommunstyrelsen i Hörby kommun ska få utbildning i arbetsmiljöfrågor. Utbildningen ska genomföras i början av nästa år, och facken ska få återkoppling när den är genomförd.
Sedan tidigare har beslut fattats om motsvarande utbildning för cheferna i kommunens förvaltningar. Detta efter krav från Arbetsmiljöverket, och efter att facken Hörby kommun flera gånger har påtalat brister i arbetsmiljön, vilket Arbetet rapporterat om tidigare.
Vision: Tystnadskultur råder i Hörby
När Arbetet söker företrädare för Vision i Hörby kommun vill ingen förtroendevald uttala sig.
– En tystnadskultur råder, säger Madelene Eriksson. Våra medlemmar tvekar till och med att tala med sitt eget förbund.