Med siffrorna 19–8 röstade baristorna på Starbucks i Buffalo för att bilda en fackförening. 

– Det har varit en otroligt lång väg hit, sade Michelle Eisen, som arbetat i butiken på Elmwood Avenue i elva år, till USA Today efter omröstningen.

– Men nu har vi gjort det, trots alla företagets försök att lägga krokben.

Starbucks äger runt 9 000 butiker i USA. Sedan 1980-talet har inga av dessa varit fackligt organiserade.   

Försökte stoppa facket

Inför omröstningen satsade företaget stora resurser på att stoppa facket, rapporterar nyhetssajten Vice. Varje vecka tvingades anställda delta i obligatoriska antifackliga möten.

Företaget skickade uppmaningar om att rösta nej via mejl och sms.

Förre vd:n och största aktieägaren Howard Schultz flög in och höll ett tal där han jämförde Starbucks företagskultur med solidariteten judiska lägerfångar visade varandra under Förintelsen. 

Företaget använde inte bara piska utan även morot. Baristorna fick löneförhöjningar och en bikupa som anställda länge klagat över plockades hastigt bort.

Starbucks måste förhandla med facket

En våg av strejker och facklig organisering har sköljt över arbetskraftsbristens USA.

Striden på Starbucks är den senaste i en rad försök att besegra historiskt antifackliga storföretag och har fått omfattande medieuppmärksamhet. 

Starbucks blir nu juridiskt skyldigt att förhandla med facket. På fackets agenda finns bland annat frågor om bättre sjukförsäkring, sjuklön och förbättrat arbetsmiljöarbete. 

Så bildas ett fack i USA

Fackföreningarna i USA är lokala och knutna till arbetsplatserna. De lokala föreningarna organiserar sig som regel i branschförbund.

Om minst 30 procent av de anställda skriver under en namninsamling anordnar arbetsmarknadsstyrelsen National labor relations board (NLRB) en omröstning. Röstar en majoritet ja så erkänns facket som arbetstagarrepresentant av NLRB och företaget åläggs då förhandlingsplikt.

En arbetsgivare kan också frivilligt välja att erkänna en fackförening.

Anställda har möjligheten att bilda så kallade minoritetsfack, men då saknar arbetsgivaren skyldighet att förhandla.

Källor: NLRBAFL-CIO.