Smittspridningen ökar i omvärlden och även i Sverige, om än inte lika mycket.

Det var regeringens budskap när den på tisdagen presenterade en trestegsplan med åtgärder och förhållningsregler kring coronapandemin. Vilket av de tre stegen som gäller beror på nivån av smittspridning i samhället. Från i morgon gäller det första steget.

– Vi är inte i samma läge som vi var i våren 2020 eller för ett år sedan. Men vi ber er agera tillsammans för att läget inte ska förvärras, sade statsminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens under tisdagen.

Hemarbete i viss mån

Från och med i morgon, onsdagen 8 december, ska hemarbete i viss mån möjliggöras av arbetsgivare. De som är på jobbet ska kunna hålla avstånd till varandra. De här rekommendationerna förklarades inte närmare under presskonferensen.

Resenärer i kollektivtrafiken ska i första hand undvika trängsel – annars bära munskydd. Restauranger måste ta till åtgärder för att undvika trängsel.

Som tidigare ska personer med covidsymtom testa sig. Vaccinationsbevis ska visas upp vid allmänna sammankomster. 

Samtidigt återinförs en rad ekonomiska stöd.

Från och med i morgon är den tillfälliga karensersättningen som nyligen togs bort tillbaka. Den kompenserar till viss del för det avdrag på lönen som görs första sjukdagen, så kallat karensavdrag, alltså det som tidigare hette karensdag. 

”Bra med tillfälligt slopat karensavdrag. Nästa steg borde vara att permanent avskaffa karensavdraget för alla försäkrade”, skriver LO:s utredare av socialförsäkringar Kjell Rautio på Twitter. 

Stöden ska gälla retroaktivt

Även riskgrupper får tillbaka sin pandemiersättning. 

– När vi nu ser att vi har en ökad smittspridning och en viss ökad vårdbelastning anser vi att vi redan nu behöver återinföra vissa åtgärder, säger finansminister Mikael Damberg (S). 

Stöden finns med i en extra ändringsbudget som läggs på riksdagens bord först i början av nästa år. Men regeringen vill att ersättningarna gäller retroaktivt, alltså tillbaka i tiden från och med 8 december och fram till 31 mars 2022. 

Förslaget måste alltså få ja i riksdagen för att det slopade karensavdraget ska gälla retroaktivt.

Företag kan söka korttidsstöd igen

En rad andra stödåtgärder kommer tillbaka. Bland annat nollar regeringen karensen för korttidsstödet, så att företag som fått stödet 2020 eller 2021 kan söka pengar på nytt. Ersättning till arbetsgivare för höga sjuklönekostnader återinförs också. 

– Vi har full förståelse för att smittspridningen måste begränsas. Det är bra att regeringen förbereder stöd till företag parallellt med införandet av skärpta restriktioner och är transparenta med vilka åtgärder som kan bli aktuella. Viktigt är dock att regeringen när återinförandet av korttidsarbete förbereds, även förbereder för de ökade ersättningsnivåer som gällt hittills under pandemin, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega, i en kommentar.

För att sjuka och andra ska få rätt till de här stöden måste riksdagen säga ja till dem nästa år.