Lika tillgång till arbetskläder för kvinnor och män i offentlig sektor. Det ska Socialdemokraterna nu driva efter ett beslut på sin partikongress på lördagen.

Frågan om orättvis tillgång till arbetsskor mellan mans- och kvinnodominerade yrken i det offentliga har bland annat beskrivits i en granskning i Kommunalarbetaren.

En rad partiföreträdare från fackförbundet Kommunal drev på att skrivningen om arbetskläder skulle föras in i partiets politiska riktlinjer. Men också att arbetsskor skulle nämnas, något som orsakade debatt.

”Golven är ganska hårda”

En av debattörerna var Claudia Nistor-Pedrini, kongressombud från Göteborg och undersköterska som är aktiv i Kommunal:

– Jag jobbar på ett äldreboende i stan. De här golven jag går på varje natt är ganska hårda. Och jag har inte råd att köpa vettiga skor. När vi har något som heter arbetskläder borde även arbetsskor ingå, sa hon i talarstolen.

Till sist gick kongressen på kommunalarnas linje. Socialdemokraterna ska nu jobba för både arbetskläder och arbetsskor.

”En jämställdhetsfråga”

Kongressombuden från Kommunal hade på förhand beskrivt frågan om arbetskläder som en av de viktigaste på kongressen.

Malin Sjunneborn, kongressombud från Göteborg och aktiv i Kommunal, är glad över beslutet.

– När våra kommunalare går ut på förskolor, i äldreomsorgen, jobbar som personliga assistenter och elevassistenter så har de inte möjlighet att få det här betalt av arbetsgivaren. De måste ta från sin egen plånbok. Det här är en jämställdhetsfråga mellan mansdominerade och kvinnodominerade yrken, säger hon.

Frågan har drivits även på tidigare S-kongresser. Malin Sjunneborn menar att Kommunal kommer fortsätta driva frågan tills de får resultat.

– Händer det ingenting så får vi ta fram piskan och piska ännu mer.