Hösten 2020 håller Luis Alberto Arces liv på att rasa samman. Det måste ha handlat om hämnd, säger han själv om det som hände. Då hade han ifrågasatt varför lönen på hemtjänst­företaget inte stämde överens med de långa arbetsdagar han jobbat.

Samtalet uppskattades inte av chefen. Luis Alberto Arce fick sparken. Kommande månader fanns inga pengar till hyra och familjen var nära att vräkas. Konflikten med den forna arbetsgivaren pågår än i dag.  

Luis Alberto Arce är en av många som farit illa i det utbredda hemtjänstfusket och som vi möter i granskningen #Hemtjänstfusket på arbetet.se och ka.se och i nyligen utkomna boken Hemtjänstmaffian.

Författarna Karl Martinsson och Mira Klingberg Hjort, som till vardags jobbar på Arbetet och Kommunalarbetaren, har granskat omfattningen av fusket i hemtjänstbranschen. 

Ingen vacker syn

Någon vacker syn är det inte. Sedan 2013 har minst 66 bolag slängts ut från kommuner efter att fusk upptäckts. Flera av dem har delat ut miljoner till sina ägare året innan de blev påkomna.  

Det är heller ingen slump att boken heter Hemtjänstmaffian. Delar av de företag som är verksamma inom hemtjänst har i det närmaste en maffialiknande struktur. De samarbetar, fuskar på liknande sätt och tipsar varandra när de hör att kommunala tjänstemän är dem på spåren. 

Om något vore det önskvärt att boken Hemtjänstmaffian gjorde att fler fick upp ögonen för hur sjukt det blivit med dessa bolag i välfärden

Yonna Waltersson

Upprinnelsen till boken är det avslöjande Arbetet och Kommunalarbetaren gjorde 2019, när vi kunde berätta om slavliknande arbetsvillkor bland de anställda på hemtjänstföretaget Enklare Vardag. 

Granskningen resulterade i att flera kommuner sa upp kontraktet. Under förra året nekades de tillstånd att bedriva hemtjänst, vilket var spiken i kistan för Enklare Vardag.

Men att ett företag stoppas på det här sättet får ses som ett undantag. 

Omöjligt att bli av med fusket

Som Karl Martinsson och Mira Klingberg Hjort tydligt visar i boken Hemtjänstmaffian är det snudd på omöjligt att bli av med fusket – åtminstone med det system vi har i dag där vinstdrivande verksamhet i välfärden är helt tillåtet. 

Personerna bakom de bolag som slängs ut i en kommun dyker snart upp på en annan ort i ett annat bolag. Sällan polisanmäls de och miljonerna de håvat in kan de glatt leva vidare på.

Samtidigt finns där anställda som utnyttjats grovt och äldre som inte fått den vård de har rätt till. Det är ett systemfel.

Om något vore det önskvärt att boken Hemtjänstmaffian gjorde att fler fick upp ögonen för hur sjukt det blivit med dessa bolag i välfärden.