”En krigsförklaring.”

Så beskriver den sydkoreanska centralorganisationen KCTU gripandet av dess ordförande Yang Kyeung-soo. 

Bakgrunden är den demonstration som KCTU arrangerade den 3 juli. Då samlades enligt fackets uppgifter 8 000 i Seoul för att kräva höjd minimilön och stärkt arbetsmiljöarbete.

Men demonstrationen ägde rum trots invändningar från staden, polisen och den koreanska smittskyddsmyndigheten, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Yonhap.   

Brott mot smittskyddslagen

Nu anklagas Yang Kyeung-soo för att ha arrangerat en illegal demonstration, brott mot smittskyddslagen samt för att ha orsakat trafikstörningar, rapporterar Korea Times.  

Krisen tystar koreanska varvsarbetare

Global

Polisen försökte enligt dagstidningen gripa Yang redan den 18 augusti men hindrades då av fackmedlemmar som blockerade entrén till KCTU:s kansli.

KCTU menar att politiska motiv ligger bakom fängslandet. Centralorganisationen har sedan tidigare aviserat en landsomfattande strejk i oktober och menar att åtalet mot Yang är myndigheternas sätt att sabotera. 

Världsfacket: Släpp Yang

Världsfacket Ituc, dit KCTU är anslutet, kräver ett omedelbart frigivande. 

– Anklagelserna mot Yang är felaktiga och överdrivna, och det fanns ingen flyktrisk, men ändå har myndigheterna nu frihetsberövat honom. Gripandet tycks främst syfta till att störa KCTU:s förberedelser för en landsomfattande strejk den 20 oktober, säger generalsekreteraren Sharan Burrow i ett uttalande.  

– Den koreanska regeringen måste sluta använda pandemin som en ursäkt för repression mot fredliga opinionsyttringar, säger Shoya Yoshida, som leder världsfacket ITUC:s Asienavdelning.

Höll avstånd och bar mask

Enligt Ituc höll fackmedlemmarna som demonstrerade i somras avstånd och bar mask. Bilder från nyhetsbyrån Yonhap, liksom KCTU:s egna bilder i sociala medier, visar emellertid att trängseln stundtals var tät på Seouls gator. 

Strejken den 20 oktober förväntas enligt KCTU samla en miljon medlemmar. Centralorganisationen kräver bland annat ett stärkt socialt skyddsnät och satsningar på ”just transition” – rättvis omställning – för att möta klimathotet.

   

Sydkorea

Anfört av statsstödda industrijättar som Samsung och Hyundai gick Sydkorea på några generationer från fattig jordbruksnation till ett av Asiens rikaste länder. 

Politiskt har landets moderna historia präglats av turbulens. I kölvattnet av Koreakriget tog generalen Park Chung-Hee makten i en kupp och styrde till sin död 1979.

1986 exploderade landets arbetsmarknad och tusentals vilda strejker utbröt. Statens svar var hårt och våldsamma sammandrabbningar mellan fackligt aktiva och poliser var vanliga. 

Samtidigt pågick massiva demonstrationer för demokratisering, där även facken deltog. 1987 hölls allmänna val. 

Landets fackföreningar motarbetas fortfarande. Höga företrädare för Samsung har dömts för att med olagliga medel försöka stoppa facklig organisering, liksom för att ha mutat regeringsföreträdare. 

Källor: UI/Landguiden, Union to union, Arbetet Global