Lista: Här är kommunerna som har svårast jobbläge
Kommunerna som drabbades hårdast i coronakrisen har också svårast att återhämta sig. I Sigtuna sköt arbetslösheten i höjden när flygen från Arlanda minskade med 90 procent.
När coronapandemin först svepte in sköt arbetslösheten i höjden på många håll i Sverige. Vissa kommuner drabbades dock hårdare än andra.
Gränskommunerna till Norge som Strömstad och Eda förlorade stora delar av sin handel. I Sigtuna stod den största arbetsgivaren, flygplatsen Arlanda, i stort sett stilla.
Och det är just kommunerna som drabbades hårdast som fortfarande kämpar för att återhämta sig, visar Arbetets genomgång av Arbetsförmedlingens arbetslöshetsstatistik på kommunnivå.
Arlanda stor orsak
I juli 2020 var det Sigtuna, Strömstad och Eda där arbetslösheten ökat mest jämfört med juli ett år tidigare.
Ett år senare, i juli 2021, ligger samma kommuner i topp jämfört med 2019.
– Arlanda är den absolut största orsaken. Flygplatsen sysselsatte nästan 20 000 personer och flyget gick ju ner med 90 procent under en lång period, säger Mikael Brant-Lundin som är förvaltningschef för utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen i Sigtuna.
Han berättar dock att Sigtuna sett en viss återhämtning. Som högst var arbetslösheten 12,3 procent i januari i år för att sedan sjunka till julis 11,1 procent i takt med att besöksnäringen i kommunen börjat återhämta sig.
Det är dock fortfarande långt kvar till siffrorna före pandemin då arbetslösheten låg på runt 7,5 procent.
När tror du att Sigtuna har återhämtat sig helt efter pandemin?
– Det är svårt att svara på men våra prognoser pekar på att det är mer än fyra år bort innan vi är tillbaka på samma arbetslöshetsnivå som före pandemin, säger Mikael Brant-Lundin.
Ny försörjning
Samtidigt försöker många Sigtunabor hitta nya försörjningsmöjligheter. Under våren har deltagarna i vuxenutbildningar ökat med mer än 70 procent.
– Det är väldigt många som väljer att studera. Allt från att bli bättre på svenska till yrkesutbildningar eller för att bli behörig till högre studier. Det finns en positiv aspekt i att fler utbildar sig.
Men det finns också de som hamnar utanför systemet. Allt fler går också till kommunen för att söka försörjningsstöd.
– Det kommer nog tyvärr fortsätta att öka i och med att långtidsarbetslösheten kommer med en viss eftersläpning.
Brev till regeringen
När Arbetet rapporterade om situationen i Sigtuna för ett år sedan hade kommunen precis skrivit ett brev till regeringen där de bad om riktat stöd för att komma till rätta med arbetslösheten.
I brevet begärde Sigtuna ett räddningspaket på 660 miljoner kronor. Den största delen, 525 miljoner, ville man lägga på arbetsmarknadspolitiska åtgärder tillsammans med Arbetsförmedlingen.
Något riktat stöd kom det inte. Däremot har Sigtuna haft nytta av de olika generella statsbidragen som kom till under krisen, säger Mikael Brant-Lundin.
– Det är klart att permitteringsmöjligheten har varit viktig. Den har inte gått till kommunen men till arbetsgivare här. Sen finns det också andra statsbidrag, exempelvis för sommarjobb, som alla kommuner fick ta del av.
Fakta: Ojämn återhämtning
Till en början slog coronapandemin brett. I juli 2020 hade nästan alla kommuner, 271 av 290, ökat sin arbetslöshet med minst en procentenhet jämfört med juli 2019.
I juli 2021 var det bara 108 kommuner där arbetslösheten fortfarande var minst en procentenhet högre än i juli 2019.
Lista: Så har arbetslösheten förändrats i kommunerna på två år
Sök efter din kommun i sökfältet högst upp! Källa: Arbetsförmedlingen