De anställda betalar priset för Amazons rymdfärd
E-handelsjätten Amazon går i spetsen för övervakning och press på personalen. En ny reportagebok ger de anställdas perspektiv på ett av världens mest framgångsrika företag.
KOMMENTAR. ”Fort, Jeff Bezos är i rymden, organisera på Amazon!” Det var bara en av alla kvickheter på Twitter när Amazons grundare och storägare genomförde en privat rymdfärd den 20 juli i år.
Andra satte målet lite lägre och påpekade att de anställda skulle passa på och gå på toaletten när Bezos var borta. Kanske skulle man nu undgå de löneavdrag som Amazons lageranställda annars kan få.
Julia Lindbloms gedigna reportagebok Amazon – bakom framgången visar med stor tydlighet varför spydigheterna haglade i samband med rymdfärden.
Jeff Bezos är inte bara en av världens rikaste män, han är också grundligt avskydd av många som arbetar för Amazon.
Pressar anställda hårt
Många globala företag pressar sina anställda hårt och använder ny teknik för att övervaka dem. De missbrukar bemanningsföretag och otrygga anställningar eller gör sig av med utslitna och skadade anställda.
De globala jättarna undgår att bidra till det gemensamma genom skattesmitning, samtidigt som de lyfter fram i sammanhanget marginell välgörenhet. Under flera år har Amazon inte betalat federal skatt i USA.
Samtidigt går de i spetsen när det kommer till att öka och förfina pressen på de anställda som med stress, värk och maktlöshet får betala Bezos rymdäventyr.
Hårt tempo och bestraffningar
Lindblom intervjuar lagerarbetare, chaufförer och fackliga organisatörer i Tyskland, Italien, Frankrike, Sverige, USA och Polen. Några saker löper som röda trådar genom berättelserna.
Det hårda tempot, värktabletterna, övervakningen, tillsägelserna, bestraffningarna och de många arbetsskadorna. Företaget ger få kommentarer, helst intetsägande och skriftligt.
Jeff Bezos bygger idogt på sitt varumärke som visionär och något större än att bara vara en av världens rikaste män. Rymdfärden är en del av del av det, floskler om Amazons värderingar och mål en annan.
De jättelika lagren kallas ”Amazon fulfillment centers” och de anställda matas med corporate bullshit som ”Work hard, have fun, make history”.
Under pandemin har Amazon gjort rekordresultat men lagerarbetare som påtalat säkerhetsbrister och smittrisk på lagren i USA har sagts upp när de har protesterat.
Det handlar om de arbetandes liv och hälsa, men också om vilket samhälle vi vill ha
Amazon avskyr fackföreningar och bekämpar dem aktivt. Fackligt aktiva registreras.
Samma system som har förfinat övervakningen och pressat upp produktionstakten slår sönder möjligheten till facklig organisering.
Produktionsledarna ser och säger till vid ”onödiga” samtal, lunchen äts under tidspress. De tillfälligt anställda vet att de inte får fler timmar om de säger ifrån.
Chaufförerna styrs av appar, GPS-övervakning och en dispatcher som ringer upp dem och skäller när de inte följer sin rutt på tidtabell. Det är ett system skapat för maktlöshet och utbytbarhet.
Ändå organiserar sig många arbetare, genomför strejker och bygger internationella nätverk. Det kräver ett större mod än vad vi är vana vid att vårt fackliga arbete kräver.
Lager i Eskilstuna
I Eskilstuna har det första stora svenska lagret etablerats.
När det socialdemokratiska kommunalrådet Jimmy Jansson fick frågor om arbetsvillkor och kollektivavtal från de lokala vänsterpartisterna svarade han att ”Sverige är ingen kommunistisk diktatur som Vänsterpartiet verkar tro. Kommunen kan inte lägga sig i hur utformningen av arbetsvillkoren ska se ut.”
Amazon – bakom framgången är också en guide till företagets arbetsmetoder. Lindbloms bok låter fakta tala för sig själva i en grundlig genomgång av Amazon från ett löntagarperspektiv. De som betalar priset för exploateringen av de anställda kommer till tals.
Hur kan den fackliga organiseringen stödjas? Hur ska techbolagens enorma insamlande av våra persondata regleras?
Hur ska vi tvinga dem att betala skatt? Hur ska vi få kommuner och regioner att sluta krypa för och subventionera några av världens rikaste företag?
Handlar om samhället
Det handlar om de arbetandes liv och hälsa, men också om vilket samhälle vi vill ha.
Efter att Bezos åkt till rymden tackade han de anställda och kunderna som betalat för hans minuter i rymden.
Samtidigt funderade de lagerarbetare som arbetat ihop hans förmögenhet på om de skulle våga gå på toaletten.
Jonas Sjöstedt, tidigare partiledare för Vänsterpartiet, skriver återkommande i Arbetet Kultur och är aktuell med boken Allt kommer bli bra om sin tid i politiken. Bor i Vietnam dit han flyttade i och med hustrun Ann Måwes ambassadörsuppdrag.