Framtiden känns fortfarande osäker för anställda på Cementa
Oron för jobben finns kvar på Cementa även efter regeringens besked. – Det lugnar lite, men det är bara en tillfällig respit, säger Kjell Wahlström som är ordförande för IF Metall på fabriken.
– Stämningen på jobbet är ganska god ändå, men visst finns det en oro. Det finns ju de som har köpt hus och har stora lån och då känns det så klar osäkert, säger Kjell Wahlström som är ordförande för IF Metallklubben på Cementas fabrik i Slite på Gotland.
På tisdagen meddelade regeringen att man vill göra en tillfällig ändring av miljöbalken. Det skulle innebära att Cementa får fortsätta bryta kalk i ytterligare åtta månader efter att det nuvarande tillståndet löper ut den sista oktober i år.
– Det lugnar lite, men det är bara en tillfällig respit. En fortsatt domstolsprocess kan ju ta tre fyra år, säger Kjell Wahlström.
Slite, där fabriken ligger och där Kjell Wahlström bor, är en mindre ort med knappt 2 000 invånare. Nästan alla har någon relation till fabriken, enligt Kjell Wahlström. Antingen att man själv jobbar där eller har någon familjemedlem eller släkting som gör det.
– Sedan är det ju inte bara vi som är direkt anställda som påverkas, utan det är en massa entreprenörer runtomkring som är beroende av Cementa.
Det var efter att Mark- och miljööverdomstolen sagt nej till Cementas ansökan om nytt tillstånd, på grund av en bristfällig miljökonsekvensbeskrivning, som regeringen agerade.
Domstolens besked kom i början av juli, bara några månader innan det nuvarande tillståndet löper ut. Efter en snabb utredning av konsekvenserna kom regeringen fram till att många branscher skulle drabbas hårt av ett stopp i cementtillverkningen på Gotland, som står för cirka 60 procent av den inhemska produktionen.
Även fack och företag inom bygg, infrastruktur och gruvnäringen varnade för omfattande konsekvenser med produktionsstopp och stora varsel som följd.
– Jag blev faktiskt lite förvånad över hur stor samhällspåverkan vi har. Jag visste till exempel inte att LKAB var en så stor kund. Och det är klart, om de inte kan tillverka stål så drabbas ju bilindustrin och så vidare. Så det blir liksom folk på folk som drabbas, säger Kjell Wahlström.
Han blev överraskad av domstolens nej, eftersom ansökan fått godkänt i instansen under, Mark- och miljödomstolen. Han är också kritisk till att processen dragit ut på tiden.
– Det måste man göra något åt. Nu kom beskedet bara några månader innan tillståndet löper ut. Och vad jag förstått har man inte fått några indikationer på att det var några problem, så man har inte kunnat rätta till ansökan.
En bärande del i tillståndsprocessen handlar om vattenförsörjningen på Gotland. Där tycker Kjell Wahlström att region Gotland borde börja titta bredare. Till exempel anser han att man borde bli bättre på att ta hand om regnvattnet.
– Det är bara några procent som blir grundvatten, resten rinner ut i sjön. Sedan finns det gamla kalkbrott som inte används längre som är utmärkta vattenreservoarer. Det är frågor som vi från fackligt håll drivit mot regionen i flera år. För det här är ju inte ett nytt problem.
Vad tror du om framtiden?
– Jag hoppas att det löser sig framåt och att det blir ordning på det här. Cementa har ju överklagat den här domen och jag hoppas verkligen att de får rätt.
Turerna kring Cementa
Mark- och miljööverdomstolen sade i början av juli nej till Cementas ansökan om fortsatt tillstånd att få bryta kalk på Gotland.
Anledningen var att domstolen ansåg att företagets miljökonsekvensbeskrivning var bristfällig.
Det nuvarande tillståndet löper ut den sista oktober i år.
Enligt Cementa står anläggningen i Slite för 75 procent av företagets cementproduktion i Sverige.
Regeringen förlänger nu tillståndet i åtta månader.