Elektrikerförbundet har flera gånger skjutit på varslet mot Tema Elektro i Skåne, men på onsdagen bröt konflikt ut.

Den gäller att Elektrikerförbundet vill ha kollektivavtal.

– Vår huvudsakliga uppgift är att se till att det finns kollektivavtal där vi har medlemmar, och det gäller även om företaget har ersättningar likvärdiga praxis i branschen. Kollektivavtalet sätter golvet, så det blir rätt för alla, sa Elektrikerförbundets regionsombudsman Nicklas Tempel till Tidningen Elektrikern på onsdagen.

Arbetet söker företaget för en kommentar.

Tre varsel för Elektrikerna

Detta är ett av tre varsel om konflikt för kollektivavtal som Elektrikerförbundet har lagt mot olika bolag sedan 28 maj.

Ett av dem har dragits tillbaka sedan larmföretaget som varslats tecknat avtal. Men på ett solcellsföretag i Uppsala kan strejk fortfarande bryta ut på torsdag nästa vecka, 1 juli.

Enligt facket hävdar det företaget att de endast har tjänstemän anställda men Elektrikerförbundet delar inte den bilden, skriver Tidningen Elektrikern.

Strejk hos husbils- och husvagnshandlare

Även hos husbils- och husvagnshandlaren Fritidscenter i Falkenberg, Göteborg och Trollhättan kan strejk bryta ut 1 juli. Där har IF Metall varslat efter att inte ha lyckats teckna kollektivavtal.

Dagens Arena skrev tidigare i veckan om den infekterade stämningen mellan fack och arbetsgivare. Fritidscenters vd och ägare Tommy Wilhelmsson sa till Dagens Arena att fackets ”Al Capone-fasoner” är ett skäl till att inte vilja teckna avtal.

– De säger att det ”naturligtvis är frivilligt med hängavtal” men så kommer tvångsvarsel av deras medlemmar.

Han hävdar att de anställda har bättre försäkringsvillkor i dag än vad kollektivavtalet kräver.

Medlare inkopplade

IF Metalls ombudsman Micael Nilsson svarar att det utan kollektivavtal inte finns några garantier för till exempel inbetalningar av tjänstepension och arbetstidsförkortning.

– Det är kanske bra i dag och vad vi vet har bolaget skött sig, men skulle de till exempel inte betala in försäkringspremier, då faller våra medlemmars försäkringar, säger han till Dagens Arena.

Medlingsinstitutets medlare är inkopplade på alla tre ärendena.