Du har läst ett praktiskt program till stor del på distans. Vad du har saknat?
– Vi har ju en restaurang som i vanliga fall är öppen för allmänheten. När vi hade öppet lärde man sig så mycket mer, att tajma in gäster, att man måste bli klar. Nu har vi inte haft den stressnivå som man behöver. 

Hur har du mått?
– Det har varit jobbigt psykiskt. Man får inte in rutiner på distans, mitt psyke behöver rutiner. Med distans­utbildning sover man till sista minuten innan Teams­mötet börjar, så kanske man ligger kvar i sängen och håller på med telefonen för att läraren inte ser. Man känner sig inte med när man deltar bakom en platt skärm.

Avskärmad

Jobbexpert: Politiker måste agera för unga

Nyheter

Klarar du studenten?
– Ja, men inte med jättegod marginal, jag har legat efter på grund av distansen. När man inte förstått har man inte riktigt kunnat gå igenom det med läraren. Sista terminen har jag tagit igen tre kurser, som jag nu tror mig bli godkänd i.

Hur har det varit för dina klasskamrater?
– Jag kan inte svara för dem, men många har halkat efter på grund av distansen. Kök har man valt för att det är roligt. Kan man inte göra de saker man tycker är roligast i skolan tappar man motivationen inför många skoluppgifter som ska göras hemma.

Ska du fira?
– Absolut! Det ska bli väldigt, väldigt skönt att ta studenten och komma in i vuxenlivet på riktigt. Att kanske få ett jobb. Firandet blir en familjegrej, jag har sagt att jag vill ha kallskuret.  

Vad händer nu?
– Jag flyttar till Eskilstuna. Gjorde min praktik där. Så jag ska kontakta den restaurangen, de kunde inte garantera jobb men det lät i alla fall som att jag skulle få vara timvikarie under sommaren.

Vill öppna eget i ”mysig byhåla”

Ålder: 19 år.
Bor: Edsvalla, utanför Karlstad. Snart flytt till Eskilstuna.
Har läst: Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Tingvallagymnasiet i Karlstad.
Drömjobb: Vill gärna öppna eget där det inte redan finns så mycket, som i en mysig byhåla. Annars har jag alltid drömt om att bli lärare.