Högerhotet växer mot public service
Om det blåbruna blocket får regera kan mediernas oberoende vara i fara redan nästa mandatperiod, skriver Arbetets ledarskribent.
Förtroendet för public service är fortfarande högt, visar Medieakademins årliga mätning.
Det har till och med växt de senaste åren, vilket kan tyckas märkligt eftersom Sveriges Television och Sveriges Radio ofta utsätts för hård kritik, ibland rena hetskampanjer från den blåbruna sidan.
För första gången har Medieakademin också granskat hur de olika partiernas väljare ser på public service. I topp ligger de rödgröna partierna. Bland centerpartisterna har 93 procent högt förtroende för SR och 89 procent för SVT.
Betydligt färre i det nya konservativa blocket litar på public service. Bland moderater och kristdemokrater pendlar förtroendet runt 60 procent.
Allra sämst är det hos Sverigedemokraternas väljare, där bara 29 procent har förtroende för SVT. Public service stämplas som vänstervridet, utan några bevis.
Vad skulle hända om SD fick inflytande efter valet nästa höst? Mediepolitik har länge varit en het fråga för Jimmie Åkessons parti. De har ett antal gånger lyft fram Polen och Ungern som föredömen.
I Ungern har Viktor Orbán tagit full kontroll över public service. Reportrar som publicerar ”osanningar” kan få fängelse i upp till fem år.
En statlig mediemyndighet med regeringstrogna ledamöter kan dela ut böter till medier som rapporterar ”obalanserat”.
I Polen har politikerna sparkat journalister i public servicebolagen som de betraktat som obekväma.
Ett regeringskontrollerat oljebolag har köpt ett stort antal tidningar och webbplatser. En ny reklamskatt slår hårt mot de sista oberoende tidningarna.
I Sverige finns en SD-motion om att ta bort presstödet. Jimmie Åkesson har sagt att han skulle lägga ner P3 direkt om han fick bestämma.
Ledande SD-politiker har talat om att ”i sinom tid” kunna ”stoppa medierna” och att sparka journalister som sprider ”fake news”. Risken att public service blir en propagandakanal för makten är uppenbar.
Ebba Busch (KD) har redan gjort klart att hon omgående vill skära ner på public service vid ett maktskifte. Uppdraget ska renodlas och krimskramset ska bort, säger partiet utan att förklara vad det betyder.
Moderaterna är inne på samma linje. Public service ska bantas. De öppnar för reklamfinansiering och vill lägga in budgeten i statsbudgeten, vilket öppnar för klåfingrig politisk styrning.
Alla riksdagspartier utom M, KD och SD vill att public services oberoende ska grundlagsskyddas.
Det borde få alla varningsklockor att ringa.
Om det blåbruna blocket får regera kan mediernas oberoende vara i fara redan nästa mandatperiod. Det vore ett hot mot en viktig grundsten i demokratin.