Indisk krog måste betala 73 000 till före detta anställd: ”Jag blev utnyttjad”
Shamim Ahamed uppger att han utnyttjades som restaurangbiträde på en indisk restaurang i Stockholm. Efter förlikning måste hans tidigare arbetsgivare betala 73 000 kronor.
I februari 2019 lämnade Shamim Ahamed och hans familj Dhaka i Bangladesh för ett nytt liv i Sverige.
Han hade blivit lovad arbetstillstånd och anställning på restaurang Indira i Stockholm. Det första halvåret arbetade han varje dag, utan en enda dag ledigt.
– Jag blev psykologiskt nedbruten och var beroende av min chef för att överhuvudtaget få en inkomst, säger Shamim Ahamed på telefon från Portugal.
Restaurangen har kollektivavtal och enligt anställningskontraktet skulle han få 24 600 kronor i lön. Men så blev det aldrig.
Jobb sju dagar i veckan resulterade i betydligt lägre lön, vilket tidningen ETC uppmärksammade i en artikel tidigare i år.
Många gånger var han tvungen att ta ut pengar från sitt bankkonto och ge tillbaka från sin lön till chefen.
Shamim Ahamed jobbade som affärsjurist i Bangladesh och insåg att han snabbt behövde samla bevis för att kunna stå upp mot sin arbetsgivare.
Restaurangägaren Hassan Patwary ställde många krav. Till slut fick Shamim Ahamed två lediga dagar per månad, men då tvingades han i stället att arbeta i ägarens villa berättar han.
Bland annat städade han och skötte om trädgården. När Hassan Patwary och hans fru hade gäster hemma var Shamim Ahamed tvungen att servera gästerna iförd kockkläder, uppger han.
Han utsattes, enligt honom själv för många psykologiska påfrestningar och tvingades betala 25 000 kronor för att behålla sin anställning. Efter många bråk med ägaren blev han uppsagd i maj 2020.
Shamim Ahamed valde då att stämma sin arbetsgivare för olovlig uppsägning och utebliven lön. Han krävde även skadestånd. Totalt rörde det sig om hundratusentals kronor.
Restaurang Indira ansåg inte att de hade sagt upp Shamim Ahamed olovligt och bestred kravet på skadestånd.
Till slut gjorde parterna upp i en förlikning. För utebliven lön ska Shamim Ahamed nu få totalt 73 800 kronor av sin tidigare arbetsgivare, vilket Södertörns tingsrätt slagit fast.
– De utnyttjade det faktum att jag inte pratade svenska. Och jag har inga pengar så jag var tvungen att säga ja till förlikningen, säger han besviket.
När Shamim Ahamed blev uppsagd hade han ett halvår på sig att försöka få ett nytt jobb innan hans arbetstillstånd löpte ut i december i fjol.
– På grund av pandemin var det omöjligt för mig att få ett nytt jobb. Jag försökte verkligen men tyvärr gick det inte. Till slut hade vi inte råd att betala hyra och vi kunde inte stanna i Sverige.
Shamim Ahamed och familjen flyttade till Lissabon där de har vänner.
– Det är så många som utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden. Jag kan inte förstå att myndigheterna inte gör mer för att stoppa det. Det är skamligt att det pågår i ett så bra välfärdssamhälle.
Nästa månad hoppas han få svar på sin ansökan om arbetstillstånd i Portugal.
– Mina barn trivdes väldigt bra i Sverige och de saknar sina kompisar och sin skola. Sverige är ett bra land på många sätt och det är synd att vi aldrig fick chansen att bo kvar.
Shamim Ahameds advokat Ola von Scheele vill inte ge några kommentarer utan hänvisar enbart till domstolshandlingarna.
Arbetet har sökt Indiras ägare Hassan Patwary utan svar. Restaurangchefen Moinuddin Chawdhary hänvisar till deras juridiska ombud Farouk Medina Àvila som inte har återkommit.
Till tidningen ETC sa Indira-ägaren Hassan Patwary i februari att lönerna för de anställda följer kollektivavtal och att ingen anställd har tvingats betala tillbaka delar av sin lön.