Fack om sparkade på Skistar: Inte medlemmar – annars hade vi drivit det
Anställda på Skistar får sparken efter att ha festat ihop. Men ingen var medlem i facket, konstaterar fackförbundet HRF:s ombudsman Micke Mossberg. – Annars hade vi drivit det här, säger han.
Flera medarbetare som jobbar i Sälen har blivit av med jobbet efter att ha anordnat fest mitt under coronapandemin.
Det rapporterade SVT Dalarna i går, tisdag.
– Ett antal medarbetare anordnade en olovlig fest som strider mot såväl våra interna regler och myndigheternas rekommendationer under pågående coronapandemi, säger Jonas Bauer, som är Skistars destinationschef på orten, till SVT Dalarna.
Det ska enligt uppgift till SVT handla om ett tiotal anställda. Jonas Bauer säger att de kommit överens med de anställda om att de ska skiljas från sin anställning.
Enligt Micke Mossberg, ombudsman och kassör på Hotell- och restaurangfackets, HRF, avdelning i Gävle var ingen av de berörda medlem i facket. Eftersom fackförbund bara kan driva ärenden som gäller medlemmar så kan HRF inte ta frågan vidare.
Endast en av de som blivit av med jobbet har hört av sig till honom.
– Vi gick igenom vad som hänt och jag förklarade vad vi hade gjort om de hade varit medlemmar. Det jag förmedlat var att vi inte hade sett det här som saklig grund för uppsägning, säger Micke Mossberg till Arbetet.
I januari i år inträffade en liknande händelse, även den gången gällde det anställda på Skistar men i Vemdalen.
Då menade HRF:s avtalssekreterare Per Persson att arbetsgivaren formellt sett inte gjort något stort fel eftersom personerna var säsongsanställda och deras anställning hade avslutats under den ordinarie prövotiden på sex veckor.
Det fel Skistar ändå hade gjort, enligt HRF, var att inte varsla facket om att de tänkte avsluta anställningarna minst en vecka innan.
Även i det aktuella fallet i Sälen var personalen säsongsanställda. Men här hade prövotiden löpt ut. Vilket gör hela skillnaden, enligt Micke Mossberg.
– Hade de fortfarande haft prövotid hade vi varit chanslösa. Men i det här fallet var den slut och då hade vi sagt att det som hänt inte är saklig grund för uppsägning.
Varför hade ni hävdat att det saknats saklig grund?
– Jag hade velat pröva det – vad gäller om man på sin fritid umgås, trots pandemin?