Det var i en trång personalbostad som medarbetare på Skistar i Vemdalen festade mitt under pandemins andra våg.

När arbetsgivaren fick reda på det fick flera anställda, minst 13 personer enligt Aftonbladet, sina anställningar avslutade. Flera medier har rapporterat om att medarbetarna avskedats från sina jobb. 

Men det stämmer inte, enligt Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket, HRF.

I stället handlar det om att personernas säsongsanställningar blivit avslutade under den ordinarie prövotiden på sex veckor. Enligt honom har just den biten gått rätt till, något han har konstaterat efter att under tisdagsmorgonen ha pratat med HRF:s lokala ombudsman på plats.

Medarbetarna ska ha fått 14 dagars uppsägningstid som brukligt och har blivit arbetsbefriade med lön. De får också bo kvar i personalbostäderna under den tiden, säger Per Persson. 

Men har arbetsgivaren gjort rätt eller fel? 

– Rent formellt både rätt och fel. De har rätt att avsluta anställningen. Det de skulle ha gjort var att varsla oss om det en vecka innan. Det har de inte gjort. Det kommer vi lösa med Skistar. Vi vill alltid vara involverade innan något sådant händer, säger Per Persson. 

Enligt Per Persson har arbetsgivaren ingen skyldighet att förklara varför anställningen avslutas under prövotiden.

Vad fackförbundet tycker om Skistars beslut att avsluta säsongsanställningen i förtid på grund av att medarbetarna inte följt coronariktlinjer tycker sig HRF:s Per Persson inte kunna svara på. Han har inte den inblicken i ärendet, helt enkelt. 

– Jag kan inte tvärsäkert säga varken det ena eller det andra. Ingen av de uppsagda har varit i kontakt med oss heller. Jag misstänker att ingen av dem är medlemmar i facket, säger han och tillägger att han inte heller fått veta hur många medarbetare som sagts upp. 

HRF är det fackförbund som har kollektivavtal med Skistar, men anslutningsgraden är låg i skidverksamheterna i fjällen, poängterar Per Persson. 

Till Aftonbladet har Skistars vd kommenterat händelsen i ett mejl: ”Vi har i dag fått information om att det i ett av våra personalboenden för säsongspersonal i Vemdalen har samlats personer kvällstid utöver de som bor och får vistas på platsen. Det är helt oacceptabelt och i strid med de regler vi har för våra personalboenden som med anledning av coronasituationen dessutom stärkts ytterligare i år.”

Arbetet söker Skistar.